Hírek

Olimpia: Tokió visszalép?

Tavaly márciusban – amikor kiderült, a COVID világjárvánnyá terebélyesedik – a tokiói vezetés és a NOB kijelentették, hogy továbbra is elkötelezettek az Olimpia rendes időben történő megrendezése iránt, és a nehézségek ellenére minden erejükkel azon lesznek, hogy – a befektetőknek megfelelve… – minden ez eredeti terveknek megfelelően történjen. Aztán az élet alaposan felülírta ambícióikat!

Miután a befektetők és maga Japán kénytelen-kelletlen benyelte a veszteségeket – melyek mindenképpen lesznek! – már egyáltalán nem látszik olyan fontosnak a rendezés, pedig Hidemasa Nakamura, a 2021 nyarára halasztott tokiói olimpia szervezőbizottságának tagja még tavaly novemberben is úgy nyilatkozott, hogy bár megkönnyebbültek a hírre, miszerint hamarosan bevetésre készek a vakcinák, ugyanakkor az oltóanyag nem feltétele a megrendezésnek!

Mi történt közben? Tartottak egy próbát, nemzetközi vegyes csapatversenyt rendeztek vasárnap a tornászok számára, ahol a szervezők részéről a távolságtartás lehetőségein, valamint a sportolók és a többi érintett közötti együttműködés összehangolásán dolgoztak, és akkor úgy nyilatkoztak, hogy a rendezvény ebből a szempontból (is) sikeres volt. Ekkor mindenki azt gondolta, hogy nincs akadály, 2021-ben – oltásokkal is felvértezve – megrendezhető az Olimpia, és kevesen figyeltek arra a kitételre, miszerint – ahogy akkor mondták – a japán kormány, Tokió város önkormányzata és a játékok szervezőbizottsága azon dolgozik tovább, hogy megvizsgálják az összes lehetséges intézkedést és forgatókönyvet, melyekkel biztonságban megrendezhető az olimpia.

Márpedig a japánok alapos emberek, nem bíznak semmit a véletlenre! Mint említettük, a fellépő veszteségek egy részét már be kellett nyelni, arra már keresztet vethetnek, de mostanra azt is megértették, hogy nem minden a pénz, illetve sokkal nagyobb veszteség is érheti az országot, ha a megrendezett Olimpia miatt berobban a járvány! Márpedig most úgy néz ki, hogy bekopogtatott a negyedik hullám, világszinten pedig soha nem jegyeztek fel annyi megbetegedést, és halálesetet, mint mostanában… Fontos megjegyezni, hogy – mint általában a világon sehol! – az Olimpia esetében sem kötelező a védőoltás, azaz nem feltétele a részvételnek, de nem lennénk meglepődve, hogy ha „full contact” sportok esetén ebből komoly problémák adódnának, egyrészt megbetegedések, másrészt lemondott mérkőzések formájában.

Ezeket a kérdéseket, és megoldásukat biztosan átgondolták a japánok, efelől kétségünk nincs, de azzal nem tudnak mit kezdeni, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az ázsiai szigetországban a lakosok 70 százaléka azt szeretné, ha törölnék, vagy újra elhalasztanák a július 23-án kezdődő nyári olimpiát a koronavírus-járvány miatt. És ezt nem csak a szervezők, hanem különösen a politikusok nem tudják megkerülni! Japánban ugyanis lakosságarányosan mindössze 0,93%-os az átoltottság (gyakorlatilag nulla!), igaz a fertőzöttség mértéke sem tekinthető magasnak, hiszen mindössze 522.000 esetet regisztráltak, most pedig naponta 5.000 körüli esetszámot jegyeznek fel.  Ez a 126 milliós országban ez bőven kisebb arány, mint Európában bárhol, de az alacsony átoltottság miatt igen veszélyes lehet a világ minden részéről nagy számban az országba érkező vendég.

Alighanem a közvéleménykutatás, valamint az alacsony átoltottság az, amiért most Toshihiro Nikai, a japán kormányzópárt elnöke így nyilatkozott:

 „Ha úgy tűnik, hogy lehetetlen a megrendezés, muszáj ehhez alkalmazkodnunk.”

Azt nem tudjuk, hogy Floridában hogyan viszonyulnak egy esetleges Olimpia megrendezéséhez, de az tény, hogy az Egyesült Államok egészét tekintve 60% körüli a lakosságarányos oltások száma, és a mindkét oltást megkapók aránya is meghaladta a népesség 25%-át, így a tervezett időpontra akár elérhetik azt a közösségi immunitást biztosító oltási arányt, ami mellett már sokkal kisebb kockázatot jelentenek az esetlegesen behurcolt újabb vírusok. A lényeg, hogy Jimmy Patronis levelében arra kérte a NOB vezetőjét, Thomas Bachot, hogy mivel a japán vezetők a világjárvány miatt nagyon félnek az olimpia megrendezésétől, és most még lenne idő a helyszínváltoztatűsra, fontolják meg, hogy a világ legnagyobb sporteseményét az Amerikai Egyesült Államokban rendezzék.

Véleményünk szerint Japán most tényleg nem áll úgy, hogy önmaga veszélyeztetése nélkül megrendezhesse az Olimpiát, ugyanakkor kérdéses, hogy Florida mennyire képes felkészülni egy ilyen horderejű eseményre. Várjuk a fejleményeket!

Ajánlott Cikkek