Hírek

Oltási körkép

Az oltottság meglehetősen nagy szórást mutat a világban, így Európában is, de igaz ez közvetlen környezetünkre is. Egy kis összefoglalót készítettünk arról, hogy állnak az egyes országok, és persze a dolog nem marad komment nélkül…

A felsorolásban a legkevésbé jól teljesítők irányából a jobbak felé nézzük meg az egyes országok adatait.

Ukrajna

Bár az oroszok felajánlották itt is vakcinájukat, de az ukránoknak nem kellett… Véleményünk szerint az egy igencsak félreértelmezett hazafias cselekedet, hogy elutasították a Sputnik V-t, ugyanis ezzel ki lehet állni a világ egyik fele elé (USA és tettestársai), mellet döngetve, csak éppen az a baj, hogy a szeretve szeretett haza fiai halálát okozza ezzel a vezetés. Lelkük rajta – mondhatnánk -, de minden emberéletért kár, ha ukrán, ha nem, főleg pedig, ha magyar… Sajnos kárpátaljai testvéreink elég védtelenek most a járvánnyal szemben.

Horvátország

Elég szomorú, hogy az oltottságban ilyen komoly lemaradásban vannak az európai átlaghoz képest is, mert így bizony nem számíthatnak arra, hogy vonzó célpont lesz a tengerpartjuk nyáron. Nem igazán érthető, hogy miért nem tesznek meg mindent, hogy Európa talán legnagyobb arányú túrizmusból származó bevételeire továbbra is számíthassanak!

Szlovénia

Hasonló eset, mint a horvátoké, és – ahogy magukat nevezik – kis-Ausztria intézi ezeket az ügyeket, az kicsit lassú… Ugyanakkor látni kell, hogy ők már csak kicsivel vannak elmaradva az európai átlagtól, tehát esetükben igaz lehet, hogy – mivel más segítséget nem vesznek igénybe – ők annyit teljesítenek, amit tudnak, de a forrásokból ennyire futja.

Románia

Az oltottságot tekintve dettó ugyanaz. Gyakorlatilag hozzák az európai átlagot, se nem rosszabbak, se nem jobbak. Nehezíti a helyzetet a rengeteg menekült Temesvár környékén, hiszen a fertőzés köztük is terjed, és – tetszik, vagy sem! – az ő egészségügyi problémáik a helyi lakosság problémáivá nőttek létszámuk okán… De összességében Románia hozza a szintet.

Szlovákia

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag nincs működő kormány, az oltások kicsivel ütemesebben haladnak, mint az unió átlaga, ugyanakkor látni kell, hogy az orosz vakcina körüli botrány mintha csak a politikában jelentkezett volna, az oltottsági adatokban nem látható az orosz szállítmány. Érdekes, de nem hallattunk, és nem tudunk róla, hogy felhasználták volna a megérkezett Sputnik V-t, és azt sem tudjuk, hogy mi lett a sorsa az oltóanyagnak. Lehet, hogy csak mi vagyunk tájékozatlanok, ezért szívesen vesszük az ezzel kapcsolatos észrevételeket.

Ausztria

Nagyon hasonló a kép, mint északi szomszédunk esetében. Itt nincsenek különösebben nagy botrányok, az ország az európai ütemmel együtt halad az oltások terén.

Magyarország

Jól látható, hogy jelentős az a segítség, amit a keletről érkezett vakcinák jelentenek, hiszen az oltottság majd’ a duplája az uniós átlagnak. Lesz még erről sok-sok vita, de minden politikai véleménynyilvánítást mellőzve, csupán egészségügyi szempontból azt mondhatjuk, hogy az ország jól halad az oltásokkal! Persze még ez is kevés ahhoz, hogy a tomboló járványt megfékezze, de akárhogy is nézzük, a megfelelő nyájimmunitáshoz mégis közelebb vagyunk, mint az uniós országok bármelyike.

Szerbia

Hasonló mintát követ, mint Magyarország – avagy Magyarország követi a szerb mintát, mindegy -, ezért látható, hogy igencsak megelőznek minden európai országot ebben a listában. Ne feledjük, hogy Szerbiában is gondot okoznak a migránsok, de ez úgy tűnik, hogy nem zavarja meg a rohamtempóban oltó országot! Erős a gyanú, hogy ha az európai közös beszerzésben időben megérkeztek volna a szállítmányok, valahol a magyar és a szerb szint közelében lenne az unió egésze.

USA

A végére idetettük az USA-t, mert jól példázza azt, hogy milyen az európai lemaradás mértéke… Az USA-ban lakosságarányosan háromszor annyi oltást adtak be, mint Európában!

Ennyi fért kis összefoglalónkba. Sokkal jobban szerettünk volna egy olyan cikket megírni, ami arról, szól, hogy már el is felejthetjük ezt a ronda járványt, de itt sajnos még nem tartunk.

Ajánlott Cikkek