Szavazás Vélemény

Olvasóink véleménye: Oroszország fokozza a nyomást!

Mindig nagy öröm, hogy olvasóink olvassák cikkeinket, amit napról napra, óráról órára írunk, melyekben kifejtjük véleményünket. Ettől nagyobb öröm már csak az, hogy olvasóink véleményét közölhetjük felületeinken. Tegnap indítottunk egy szavazást azzal kapcsolatban, hogy az orosz javaslatok amerikai elutasítása után milyen irányba mozdul Oroszország.

Borítóképen: Egy medve, aki boldog arccal alszik a hideg orosz napon. 55 km/h-val tud futni a mély erdőben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Julie R)

A cikkünkben vázolt, általunk elképzelhetőnek tartott alapforgatókönyvekhez adtunk egy kis hátteret is, most pedig a végeredményt elemezzük.

Úgy tűnik, hogy megint elég egyértelmű a kép, hiszen az a forgatókönyv majdnem ¾-es többséget kapott, miszerint Oroszország addig fokozza a feszültséget, amíg ezzel ki nem vívja, hogy az általa felvetett témák tekintetében (Kelet-Európa NATO-bővítés előtti védelmi állapotának visszaállítása, Ukrajna kizárása a NATO-csatlakozás lehetőségéből) hajlandók tárgyalni az Egyesült Államok képviselői.

forrás: ITT-HONRÓL-HAZA képtár

Ezek szerint Oroszország gazdasága elbírja, hogy akár hosszabb időn keresztül, és még több technikát, valamint élőerőt felvonultasson. Az tény, hogy most a magas olaj- ás gáz árak miatt igen jó bevételekre tesz szert Moszkva, ami anyagi alapot ad ehhez, ugyanakkor veszélyt is hordoz magában;

Ha túl sok ideig húzódik az ügy, akkor kiépülhetnek azok a kapacitások, és kapcsolatok, megszülethetnek olyan szerződések, amelyek segítségével más forrásra támaszkodva szerzi be Európa az energiahordozókat!

Ez pedig nem lehet érdeke Oroszországnak. Hacsak… Itt jön képbe Kína, ami minden elképzelhető mennyiséget képes felszívni olajból és gázból. A nagy kérdés az, hogy mennyire sikerülne az átallás, és az, hogy egy nagy vásárlóra támaszkodni vajon mennyire kockázatos?

Véleményünk szerint a nyomás fokozható, illetve fenntartható legalább egy évig, azonban tovább már inkább árt Oroszországnak, semmint használ érdekei érvényesítésében.

Van azonban egy másik válasz is, ami azért majdnem ¼-es támogatottságú! Ez pedig az, hogy Oroszország valahogy kieszközöli az ukrán támadást a Donbasz ellen. Ebben az esetben akár be is vonulhat a területekre Oroszország, mondván, hogy Ukrajna mélyen megsértette a minszki megállapodást. Ez még akkor is lehetséges, ha a két ország feltétel nélküli fegyverszünetet kötött.

Ne feledjük el, hogy a fegyverszüneti megállapodás Oroszország és Ukrajna között köttetett, és nem Ukrajna, valamint a Donbasz vezetői között. Márpedig a rendszeres incidensek ez utóbbiak között zajlanak napról napra!

Hogy miért? Mert Ukrajna ebben az esetben bizonyíthatóan megsérti a nemzetközi jogot, de legalábbis a szokásjogot mindenképpen! Érdekes lehetőség, hiszen ezzel lehetővé válna a Donbasz a Krímhez hasonló visszaszerzése.

Mi ezt a lehetőséget sem zárnánk ki tehát, azonban – az olvasói vélemények szerint – annak igen kicsi az esélye (majdnem nulla), hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, ahogy azt sem tartják valószínűnek, hogy tárgyalások következnek az Egyesült Államok és Oroszország között.

Mi a tanulság? Talán annyi, hogy léteznek a nyugatétól eltérő vélemények is, ami így is van rendjén, hiszen történelmünk, és nemzeti sajátosságaink okán nem ugyanúgy látjuk a világot, mint a nyugat. Még akkor is, hogy ők ezt nem akarják elfogadni…

Ajánlott Cikkek