Hírek

„Olyan dolgokra készülünk, amiket 2014-ben nem tettünk meg”

Biden ezekkel a szavakkal fenyegette meg Oroszországot, mondván, hogy szerinte Moszkva Ukrajna megtámadására készül. Ennek a csúcsa az lehet, hogy Oroszországot kizárnák a SWIFT-ből, a globális pénzügyi elszámolási rendszerből. Ezt meg lehet tenni, de vajon van értelme?

Egyből elmondjuk; nincs! Azt ugyanis igen nehéz lenne még csak elképzelni is, hogy amikor az európai (és más országok) kicsengetik a gázért és olajért fizetendő összegeket, akkor ezt úgy teszik, hogy jelentkeznek Moszkvában egy bőrönd pénzzel…

Nem titok, hogy az Egyesült Államok és Németország viszonya egyre problémásabb, ugyanis a németeknek alapvető érdekük az Északi Áramlat 2 beindítása, miközben Biden újabb szankciókkal fenyegetőzik… Nem véletlen, hogy Pew Research Center 2018-as tanulmányában így ír:

„Az Egyesült Államok és Németország egy házaspárhoz hasonlít, csak miközben az előbbi a közös jövőt tervezi, utóbbi titokban éppen válóperes ügyvédet keres.”

A lecke keményen fel van adva az új német vezetésnek, hiszen alapvetően USA-párti, és elviekben elkötelezett a NATO felé, ugyanakkor gazdasági érdekei nem összeegyeztethetők a nagytesó politikai irányvonalával. Armin Scholz, az új kancellár tehát igen kemény időszak elé néz, hiszen Angela Merkel valahogy csak-csak kezelte a problémát, de mintha Biden Merkel után mintha keményebbre hangolná az USA külpolitikáját Németország kapcsán…

Érdekes történet lesz még ez a „házasság”!

Ajánlott Cikkek