Hírek

“Olyan hogy Székelyföld nem is létezik” – A román külügy szerint

A bukaresti külügyminisztérium közleménye „határozottan helyteleníti” a magyar Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének hétfői Facebook-bejegyzését, amely szerint, mint írják, „Románia állítólag korlátozná az úgynevezett Székelyföld zászlajának használati jogát”.

Németh Zsolt közösségi oldalán egy korábbi fotót osztott meg a budafok-tétényi városházára kitűzött székely zászlóról, a kép alá pedig azt írta:„A SZÉKELY ZÁSZLÓ ADDIG LOBOG MAGYAR KÖZINTÉZMÉNYEK HOMLOKZATÁN, AMÍG A ROMÁN ÁLLAM ENGEDÉLYEZI KORLÁTOZÁSOKTÓL MENTES SZABAD HASZNÁLATÁT ROMÁNIA EGÉSZ TERÜLETÉN. HAJRÁ SZÉKELYEK! HAJRÁ ERDÉLY!”

A bukaresti kommüniké szerint Bogdan Aurescu külügyminiszter utasítására kedden bekérették Magyarország bukaresti külképviseletének vezetőjét, hogy közöljék vele a román álláspontot, amely szerint nem létezik jogalap az „úgynevezett Székelyföld” jelképeinek használatára.

A tárca másfelől rámutat: a román jogrend elismeri a nemzeti kisebbséghez tartozó személyek jogát, hogy magánrendezvényeken, valamint nyilvános kulturális és vallási eseményeken sajátos jelképeiket szabadon használják, továbbá bármely területi közigazgatási egységnek joga van Romániában saját jelképeiről határozni, „amelyeknek a helyi lakosság egészét képviselniük kell”.

A közlemény kiemeli, hogy ROMÁNIÁBAN NEM LÉTEZIK „ÚGYNEVEZETT SZÉKELYFÖLD” NEVŰ TERÜLETI KÖZIGAZGATÁSI EGYSÉG.

„A román fél nyomatékosan kéri a magyar tisztségviselőket, hogy tanúsítsanak visszafogottságot, és nyilvános nyilatkozataikat igazítsák a két állam közti stratégiai partnerség, az 1996-ban aláírt alapszerződés, illetve a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének logikájához, ami valamennyi magyar és román állampolgár érdeke, etnikumától függetlenül” – zárul a román külügyi közlemény.

Érdemes megjegyezni, hogy a bukaresti külügyminisztérium honlapjánA SZÉKELYFÖLD (ȚINUT SECUIESC) KIS KEZDŐBETŰKKEL VAN ÍRVA, HOLOTT ROMÁN HELYESÍRÁS SZERINT IS NAGY KEZDŐBETŰKKEL KELL ÍRNI A RÉGIÓ MEGNEVEZÉSEKET. A KISBETŰKKEL ÍRT SZÉKELYFÖLD MEGNEVEZÉS ELŐTT PEDIG SZEREPELNEK AZ „ÚGYMOND” (AȘA-ZISULUI), ILLETVE AZ „ÚGYNEVEZETT” (AȘA-NUMITULUI) JELZŐK

origo.hu.

Ajánlott Cikkek