Hírek

Öngyilkos lépés a gázt rubelért akció?

Mint köztudott, mától a Gazprom a nem baráti országoktól rubelben kéri a leszállított gáz ellenértékét. Putyin elnök azt állítja, hogy a SWIFT-rendszerről történt leválasztás után ingyen szállítottak gázt, hiszen partnereik nem fizettek, így a rubelben történő fizetés logikus lépés volt. Ráadásul ehhez csak annyi kell, hogy az egyes partnerek a Gazprombanknál számlát nyitnak. Na meg rubel… Egyes esetekben pedig egyéni elbírálás alapján maradhat az eredeti devizanem.

Borítóképen: A Lahta Center a Gazprom toronnyal (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Anton Galakhov, licenc: CC BY-SA 4.0)

Az orosz Szövetségi Vámszolgálat adatai alapján a Gazprom 2021-ben 203,5 milliárd köbméter földgázt exportál, ami 2%-kal több az előző évinél, a szállítások értéke pedig 55,5 milliárd dollár bevételt jelentett a Gazprom számára. Utánajártunk, hogyan oszlik meg a cég exportja országok szerint:

Saját szerkesztés, az adatok forrása: az orosz Szövetségi Vámszolgálat

Nem véletlen, hogy Olaf Scholz német kancellár egyeztetett Vlagyimir Putyinnal annak tárgyában, hogy mégis milyen megoldást lehetne találni a szállítások fenntartására, hiszen Németország a legnagyobb vevő. Igen ám, de mi van, ha nem sikerül áthidalni a problémát, és a nem barátinak minősített országok irányába leállnak a szállítások?

Először is mély recesszióba süllyed egész Európa, hiszen a vezető gazdaságok leállása a többi országra is kihat… De mi van a másik oldalon? Becsődöl a Gazprom? Közel sem!

Mutatjuk, hogy milyen változásokat okoz, ha Európa nem vesz többé gázt az orosz cég szempontjából nézve. Fontos: azonos áron számítva!

Saját szerkesztés, az adatok forrása: az orosz Szövetségi Vámszolgálat

A fenti ábra esetén abból indultunk ki, hogy az első ábrán piros színnel kiemelt országok nullára redukálják beszerzésüket, az egyéb országok felére csökkentik vásárlásaikat. Két ország (Törökország, Kína), valamint az egyéb országok harmadával növelik harmadával növeli vásárlásaikat. Az egyéb országok esetében azért van csökkenés és növekedés is, mert egyesek növelnek, mások csökkentenek. És mi ennek a hatása? Mutatjuk:

Saját szerkesztés, az adatok forrása: az orosz Szövetségi Vámszolgálat

A Gazprom bevételeinek 55%-a származik az exportból, így az elsődleges hatás (azonos áron számolva!) valamivel több, mint 26%-os bevételcsökkenést jelent, ami brutális, de nem okoz csődhelyzetet! És akkor most jön egy igen fontos tényező, az ár!

A gáz piaci ára a holland tőzsdén 2021-ben átlagosan nem érte el a 40 dollárt, az 50 dollárt csak októberben érte el a jegyzés, és igaz, hogy az évet 63 dolláron zárta, de júliusin 20 dollár alatt volt végig! És mi van idén? Az átlag hozzávetőleg 100 dollár körül van.

Mi csak kétszeres szorzóval számítottuk ki a hatást, és azt találtuk, hogy a nem baráti országok részéről a teljes leállás a Gazprom beszerzések terén a vállalatnak 15% alatti bevételkiesést okoz! A Kremlben erre akár azt mondhatják; Van még kérdés?

Amikor tehát arról olvasunk, hogy óriási gazdasági problémákat okoz Oroszországnak egy energiaszektort érintő szankciós intézkedéscsomag, nem baj, ha az érzelmi alapú politikai megnyilvánulások mellett a realitást (esetünkben a számokat) is figyelembe vesszük, amikor véleményt formálunk az ügyben.

Ajánlott Cikkek