Hírek

Önkéntes katonai szolgálat: nagy ötlet, hasznos tudás!

Ezeken túl pedig a védelmi képességek fejlődése is várható attól a már most sikeresnek mondható, hogy a jövőben pluszpontokat kaphatnak azok, akik az egyetem előtt fél vagy egy évet a honvédségnél szolgálnak. A kezdeményezést Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 22-én indult, és a szűkös határidő ellenére is méretes túljelentkezés alakult ki! Egyelőre 400 fővel terveztek, de a jelentkezők száma az augusztus 31-i határidőre meghaladta az ötszázat is!

Mondhatnánk, hogy ez nem túl sok, de ha figyelembe vesszük, hogy a keret bővíthető, és azt is hozzávesszük, hogy a 2020 júliusában elindult speciális önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat immár 12.000 főt számlál, akkor láthatjuk, hogy itt egy nagyobb terv egy eleméről van szó.

De vissza a felsőoktatásba jelentkezőkhöz! Bizony nem mindenkit vesznek fel azonnal a felsőoktatási intézmények valamelyikébe, és vannak kereszt-féléves oktatások is, így aki ki akarja próbálni magát, hasznos tudást kíván szerezni, és ezzel még pénzt is keresni, mindenképpen hasznos alternatívát kínál a 6 hónapos, illetve egy éves önkéntes katonai szolgálat. Nem mellesleg fél év 32, egy év pedig 64 pontot jelent a következő évben!

Ezzel a tipikus „mindenkinek jó” helyzetet teremtett a honvédelmi minisztérium, hiszen az érintetteken túl az ország egészének hasznára válik, hogy egyre több olyan fiatal lesz, aki kapott katonai képzést.

A fél éves szolgálat valójában 2+4 hónap, melynek során átfogó honvédelmi ismereteket szereznek az önkéntesek. Már az első két hónapra is jár a minimálbérnek megfelelő, jelenleg 167.400 forint (jövőre ez valahol 200.000 forint körül lesz). Két hónap után választási lehetőséget kapnak a résztvevők; folytathatják szerződéses katonaként, vagy az adott területvédelmi köteléknél maradnak, ahol alapszintű lövészképzésben részesülnek, de a maradék szolgálati időt letölthetik műveleti besorolású katonai szervezetnél is.

Ez utóbbi esetben az illetmény 219.000 forintra emelkedik, de ami talán még fontosabb, hogy olyan speciális kiképzéseken vehetnek részt, mint az ejtőernyős-, búvár-, speciális lövész kiképzés, de akár elsajátíthatják a különleges katonai gépjárművek, harcjárművek, munkagépek vezetését, kezelését is! Nem mellesleg ekkor lehetőség nyílik a laktanyai elhelyezésre is. Persze annak sem kell aggódnia azonban, aki nem ezt az utat választja, hiszen minden megyeszékhelyen (Zalában Nagykanizsán) elindulnak a képzések, méghozzá szeptember 15-én!

Biztosan lesznek olyanok, akik majd ebbe a kezdeményezésbe is beleállnak, mert például a „béke híveiként” a katonai képzést militarizmusnak bélyegzik majd, de számukra van egy rossz hírünk! Nem nagy utánajárás kideríteni, hogy Svájcban, abban az országban, ahol a semlegességet mindenek elé sorolják (!) milyen katonai kiképzési rendszert alkalmaznak! Csak pár tényt ehhez; kötelező kiképzésben részt venni, és ezek után katonaköteles korban mindenki önkéntes, és időnként ténylegesen részt is vesznek hadgyakorlatokon a tartalékosok.

Amit meg a végén érdemes elmondani, az, hogy éppen itt az ideje annak, hogy Magyarország saját (!) védelmi képességei fejlődjenek, de a haderőfejlesztés, ami program-szerűen halad, nem csak a különböző harci eszközök gyártását, beszerzését jelentik, hanem hozzáértők képzését is! Ezzel, illetve az önkéntes katonai szolgálat lehetőségével bővül a kör, és amikor olyan ingatag politikai helyzet van, mint most (és ez nem fog a közeli jövőben változni, hacsak rosszabb nem lesz!), bizony igencsak fontos, hogy saját erőnkre támaszkodva mit tudunk felmutatni védelmi képességek terén!

A kiképzéshez sok sikert az önkénteseknek! Ahogy sok sikert kívánunk a szerződéses állományban lévőknek is!

Ajánlott Cikkek