Felvidék Hírek

Önkezével vetett véget életének a volt országos rendőrfőkapitány?

Bár Milan Lucansky halálának körülményeiről nincsenek hivatalos információk, azt meg kell jegyezni, hogy addig, amíg valaki saját életére tör, bizony rögös az út… És ezen az úton bizony vannak „segítő”, akik persze az exitus-nál nem lesznek ott, de a felelősség az övék! És akkor még azt sem zárhatjuk ki, hogy bizony a „végjátékban” is ott volt legalább egy ilyen „segítő”…

Hogy kik lehetnek ezek? A NAKA nyomozása okán erről még nem tudunk sokat, de az máris biztosnak látszik, hogy az olasz maffia komolyan benne volt (van?) a Felvidéket elbitorló állami vezetés mindennapjaiban. Ezt ők maguk jelentették ki, és nincs okunk kételkedni abban, hogy ez másként lenne…

A volt országos rendőrfőkapitány egyike volt azoknak a személyeknek, akiket a NAKA  vett őrizetbe novemberben és decemberben végrehajtott – komoly visszhangot kiváltó – rajtaütései során. Az a mai napig vita tárgya, hogy ezek a hatósági intézkedések miért most, és miért éppen azokkal szemben történtek, akik ennek az akciónak a keretében kerültek rács mögé, de hogy a politikai élet arrafelé továbbra sem tiszta, azt a legnagyobb ellenzéki párt (persze egyértelműen érintett!) tiltakozása mutatja!

Az érintettekkel szemben többnyire korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés, illetve bűntevékenység támogatása jogcímen indítottak eljárásokat. Az őrizetbevételek sorozatát erős kritika érte a jelenlegi szlovák parlamenti ellenzék legerősebb szereplőinek – az előző kormány politikusainak – a részéről, akik azt állítják, hogy Igor Matovic, szlovák miniszterelnök politikai küzdelemre használja a rendőrségi őrizetbevételeket.    

Lucaskyt már őrizetbe vétele előtt súlyos fejsérülés érte, most pedig az újabb fizikai trauma el is vitte, pedig még a korábbi sérülés okai és körülményei sem tisztázottak. Nem nehéz kitalálni, hogy ő egy olyan központi szereplő a történetben, aki sokaknak útjában áll, így aztán el is takarították… A történtek kapcsán szerdán ugyan lemondott posztjáról Milan Ivan, a szlovák büntetés-végrehajtási igazgatóság vezetője, de ez nem orvosolja problémát. Sőt!

A sejthetően szintén érintett Robert Fico (Smer-SD) kilátásba helyezte, hogy indítványozni fogja a parlament rendkívüli ülésének összehívását és a liberális Emberekért (Za ludí) által jelölt Mária Kolíková igazságügyi miniszter visszahívását. Ezt Robert Kalinák volt belügyminiszter azzal indokolta, hogy a volt rendőrfőkapitányt annak ellenére vették vizsgálati fogságba, hogy önmaga jelentkezett, „pszichikai terrornak vetették alá”, és ügyében eddig egyetlen tanút vagy más gyanúsítottat sem hallgattak ki.

Sajnos elég egyértelmű, hogy az alvilági befolyás nem szűnt meg, így akkor, amikor arról beszélünk, hogy egy euró-zóna tag, uniós állam maffia-befolyásáról beszélünk nem helyes a múlt idő használata! A helyzet láthatóan nem változott, csak most már olyannyira elhatalmasodott a szervezett bűnözés, hogy azt már nem lehet a színfalak mögött tartani!

Ajánlott Cikkek