Hírek

OPEC+: 2 millió hordós kitermelés-csökkentés!

Nem éppen jókor történik mindez… Viszont jelzés az OPEC-et és Oroszországot magában foglaló szervezet részéről arra vonatkozóan, hogy nem feltétlen hajlandó segíteni Európa energetikai problémáit megoldani.

Borítóképen: Kilátás az olajszállító tartályhajó fedélzetére, hátrafelé nézve (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Hervé Cozanet, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Az országoknak napi kétmillió hordóval kell csökkenteniük kitermelésüket az augusztusban jóváhagyott kvótákból, a Bloomberg becslései szerint azonban a valós csökkenés „csak” körülbelül napi 900.000 hordó lesz, mert az OPEC+ eddig sem használta ki teljesen a kvóták adta mennyiséget. Az OPEC+ nyilatkozata azt is megjegyzi, hogy az olajkitermelésről szóló megállapodást 2023. december 31-ig meghosszabbítják.

Az olajkitermelés csökkentésére vonatkozó döntéssel kapcsolatos információkat Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes is megerősítette, aki kiemelte: az intézkedésre azért van szükség, hogy a világpiaci helyzet stabilizálódjon a kereslet szezonális visszaesése előtt.

Úgy tűnik tehát, hogy a nyári északi félteként elmúlt nyári csúcsfogyasztás után a kitermelők arra számítanak, hogy csökkenni fog a kereslet, így, ha nem csökkentenék a kitermelési mennyiséget, az olaj ára az általuk ideális szintnek tartott érték alá esne.

Igen ám, de Európa problémája nem az, hogy globálisan nincs elég olaj, hanem az, hogy annak eloszlása igen komoly változásokon ment keresztül. Míg Európában keresik az Oroszországból érkező olaj helyettesítőit, addig Oroszország azon fáradozik, hogy exportját keletre terelje.

A többi nagy kitermelő pedig ma még nem képes pótolni az orosz olajat Európában. Erre mutat az is, hogy az olaj ára tovább emelkedett és európai Brent immár elérte a 94 dollárt, és vészesen közelíti a lélektani 100 dolláros szintet.

Ajánlott Cikkek