Hírek

Orbán Viktor: Ez a háború véget vet a nyugati túlerőnek

Orbán Viktor szerint az EU gyengébb lesz az ukrajnai háború után, mint korábban, míg más országok és régiók profitálnak belőle. Könnyen elképzelhető, hogy ez a háború demonstratív módon véget vet a nyugati túlerőnek – mondta a magyar kormányfő a TE-interjúban.

Boritóképen: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az EPP-csúcstalálkozón 2012 decemberében (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Flickr.com, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Egyrészt a Nyugat nem tudja katonailag megnyerni az ukrajnai háborút, másrészt a szankciók semmiképpen sem destabilizálták Oroszországot, harmadrészt óriási kára keletkezik Európának, negyedrészt a világ nem sorakozott fel az USA és Ukrajna mögé.

„A nyugati világ demonstratívan megadja magát, de nem hátrálnak meg: a kínaiak, az indiaiak, a brazilok, Dél-Afrika, az arab világ és Afrika” – magyarázta Orbán a Tichys Insight című havi magazinnak adott interjújában.

De a háborúnak több haszonélvezőj is van.

„A válasz az, hogy azok profitálnak, akik saját energiaforrással rendelkeznek. Az oroszok profitálnak belőle. Az Európai Unió Oroszországból származó importja negyedével csökkent, a Gazprom bevételei viszont megduplázódtak. A kínaiak, akik korábban az arabok kegyeinek voltak kiszolgáltatva, részesülnek a profitból” – magyarázza Orbán.

„És persze az amerikai nagyvállalatok is profitálnak belőle” – mondta a kormányfő, utalva az amerikai vállalatok profitjának meredek növekedésére: az Exxon duplázott, a Chevron négyszerezett, a ConocoPhillips profitja pedig a hatszorosára nőtt.

Ajánlott Cikkek