Hírek

Őrizetbe vették az EU nukleáris megállapodásának koordinátorát a frankfurti repülőtéren

Németországban, a frankfurti repülőtéren vették őrizetbe Enrique Morát, az Európai Unió külpolitikai szolgálatának helyettes vezetőjét, aki az Iránnal kötendő atomalkuról szóló bécsi tárgyalásokat koordinálja.

Borítóképen: Rafael Mariano Grossi (jobbról), a NAÜ főigazgatója találkozott Enrique Morával (balról), az Európai Unió főtitkár-helyettesével az Ügynökség bécsi központjában tett hivatalos látogatása során. 2021. április 7. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: NAÜ képbank, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Mora Teheránban találkozott Ali Bagherivel, Irán bécsi főtárgyalójával a közös átfogó cselekvési tervről (JCPOA).

A felek az iráni nukleáris programról szóló JCPOA újraindításáról és a Teherán elleni amerikai szankciók feloldásáról szóló bécsi megbeszéléseken tárgyalták a fennmaradó és megoldatlan kérdéseket.

Alig egy órája jelent meg a diplomata twitter-üzenetében, hogy végül elengedtek, de mint írja:

„Most engedtek szabadon két kollégámmal, az EU bécsi ENSZ-nagykövetével és az EKSZ iráni munkacsoportjának vezetőjével. Külön tartottak minket. Nem hajlandók magyarázatot adni erre a lépésre, ami a Bécsi Egyezmény megsértésének tűnik.”

Sajnos többet nem tudni az eseményekről, mert Mora arról nem számolt be, hogy mi történt fogvatartása alatt. Azt azonban tudjuk, hogy az ügynek vannak előzményei, ugyanis április 26-án a Fehér Ház sajtótitkára, Jen Psaki kijelentette, hogy az amerikai kormányzatot aggasztja, hogy Irán a következő két hétben atomfegyvereket állíthat elő. Megjegyezte, hogy amióta az Egyesült Államok kilépett a JCPOA-ból Donald Trump volt elnök alatt, Irán gyorsan felgyorsította nukleáris programját, és csökkentette a nemzetközi ellenőrökkel való együttműködést.

Ajánlott Cikkek