Hírek

Örményország úgy döntött, hogy többé nem szállít veszélyes kórokozó mintákat az Egyesült Államoknak

Az örmény kormány úgy döntött, lemhogy felmondja az Egyesült Államokkal kötött szerződését, és többé nem küld nekik mintákat a köztársaságban gyűjtött veszélyes kórokozókból. Erről az Interfax számolt be .

Megjegyzendő, hogy a kormány június 2-i, csütörtöki ülésén jegyzőkönyv aláírását javasolta az Egyesült Államokkal kötött 2010. évi mszerződés felmondására „Az együttműködés a technológiák, kórokozók és ismeretek átadásáról szólt , amelyek felhasználhatók az Egyesült Államokban biológiai fegyverek fejlesztésére.” A javaslatot elfogadták a szerződés felmondásra került.

A megállapodás értelmében Örményország köteles volt az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának átadni a veszélyes kórokozókból a köztársaságban megelőző, katonai vagy békés célból gyűjtött mintákat. Az aláírt jegyzőkönyv megszünteti az ilyen kötelezettségeket az ország hatóságaitól.

Amint a döntés indoklásában szerepel, a parlamenti képviselők ezt “a biológiai biztonság területén a kiegyensúlyozott politika biztosítása érdekében teszik”.

Februárban az orosz védelmi minisztérium olyan adatokat tett közzé , amelyek megerősítik a katonai biológiai laboratóriumok létezését Ukrajnában. Az országban 14 településen 30 biológiai laboratórium működött, amelyek “teljes körű katonai biológiai tevékenységet folytattak”. A tanszék képviselői szerint a kutatás bennük az Egyesült Államok ellenőrzése alatt zajlott.

Ajánlott Cikkek