Hírek

Örményországban éles gyakorlatot tarthat az orosz haderő!

Örményország Oroszország segítségét kérte, mivel szuverenitása került veszélybe az azeri támadások miatt. Azerbajdzsán nem ismeri el a támadás tényét, sőt azzal vádolják az örményeket, hogy az örmény erők tüzérségi és aknavetőtűzzel az azeri hadsereg állásait. Az oroszoknak lehetnek információik arról, hogy mi történhetett, hiszen van támaszpontjuk Örményországban, és békefenntartói Hegyi-Karabahban, így várhatón megérkezik az orosz válasz is!

Borítóképen: Vitatott területek… (forrás: moszkvater.com)

„Mivel Azerbajdzsán megtámadta Örményország szuverén területét, arra kérjük Oroszországot, hogy az országaink között fennálló 1987-es (kölcsönös védelmi) megállapodás alapján védje meg Örményország területi integritását.”

Armen Grigorjánt, az örmény biztonsági tanács titkárát idéztük, és;

Nem lehetetlen, hogy az orosz csapatok tényleg megérkeznek rendet tenni, már csak azért is, hogy élesben gyakoroljanak egy esetleges nyugati irányban fellépő fegyveres konfliktusra.

Itt nyilván Ukrajnára és Fehéroroszországra gondolunk, de mielőtt tovább fűznénk ezt a gondolatmenetet, meg kell jegyeznünk, hogy Moszkva még nem reagált, na meg egyáltalán nem biztos, hogy most az örmény-azeri konfliktusban akarja lekötni csapatai egy részét.

A konfliktus nem ma kezdődött, hiszen 1991-ben történt, hogy az örmény többségű Hegyi Karabah elszakadt, és függetlennek nyilvánította magát. Soha nem volt stabil a helyzet, de tavaly szeptember végén az azeri erők támadást intéztek Hegyi-Karabah enklávé és az örmények kezén lévő környező azerbajdzsáni települések visszafoglalására.

Ennek a “menetnek” az lett a vége, hogy tavaly november 9-én Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ilham Aliyev azeri elnök, valamint Nikol Pasinján örmény miniszterelnök fegyverszüneti megállapodást írt alá.

Az örmények tehát számíthatnak Oroszország segítségére, de az azerieknek sem egyedül szállnak szembe az ellenséggel, hiszen őket meg Törökország támogatja. Így máris nemzetközivé terebélyesedik az ügy, és Moszkva válaszában nyilván az is szerepet játszik, hogy mostanság milyen a viszony Erdoğan és Putyin között.

Erdoğan és Putyin viszonyának megítélése nem egyszerű feladat, hiszen miközben Törökország Sz-400-as légvédelmi rendszerek beszerzéséről tárgyal az oroszokkal, Bayraktar drónokat adott (el) Ukrajnának…

A két vezető furcsa viszonyát jól mutatják a fegyver-üzletek, de például Szíriában sem feltétlenül állnak azonos oldalon, ahogy a Fekete-tenger esetében sem igazán egyeznek az álláspontok. Minden esetre;

Ha Putyin a beavatkozás mellett dönt az azeri-örmény konfliktusban, az azt mutatja, hogy van éppen elég hadereje ahhoz, hogy az örményeket támogassa, és a nyugati határaitól nem messzire állomásozó csapatai is megfelelő létszámban és technikával legyen jelent a térségben.

Az örmények tehát feladták a labdát, csak Putyinon múlik, hogy leüti, vagy új labdát kér.

Ajánlott Cikkek