Hírek

Orosz-amerikai titkos háttéralku? Nagy az ijedelem Kijevben…

Sokkot kapott az ukrán vezetés Biden beszéde alatt, amikor az Egyesült Államok elnöke arról beszélt, hogy milyen esélye van az orosz inváziónak, és milyen válaszlépések várhatók. Egyes vezetők ugyanis azt sejtik, hogy háttéralkut kötöttek az orosz és amerikai vezetők, ez pedig igen rosszul érintené Ukrajnát… A hírt a CNN közölte.

Borítóképen: Putin orosz- és Biden amerikai elnök (forrás: wikimedia.org)

De mi volt az, amitől sokkot kaptak az ukránok? Miért a nagy ijedelem? Nos, szerintük hamarosan megkezdődhet a Donyec-medencét célzó katonai behatolás Oroszország részéről. Ez pedig azt jelentené, hogy az eddigi ukrán erőfeszítések, a politikai jászmák mind hiába voltak, a Kijev által elképzelt, erősen központosított Ukrajna – a jelenlegi határok között – nem valósulhat meg.

Mi innen nem tudjuk eldönteni, hogy ez csak egy újabb kommunikációs trükk, vagy van valóságalapja az ukránok félelmének, ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy a „normandiai formátum” újjáélesztése kapcsán (ez négy ország, Ukrajna, Franciaország és Németország, valamint Oroszország egyeztető fóruma a kelet-ukrajnai helyzet megoldására) európai részről nem először merül fel, amit Moszkva is folyamatosan követel; Ukrajnának a minszki megállapodásban foglaltak szerint nagyfokú önállóságot kellene adnia a szakadár területeknek, és egyfajta szövetségi köztársasági formát felvennie.

Nem lehetetlen, hogy Biden is hajlik erre a megoldásra, de mert az ukránok ez elől mereven elzárkóznak. Az amerikai elnök úgy gondolja talán Moszkvát is le lehet csillapítani, ugyanakkor Ukrajna nem donyecki részével akár NATO-kapcsolatot lehetne létesíteni.

Ezt csakis Biden tudhatja, na meg Putyin, de nézzük, hogy konkrétan mi váltott ki ilyen éles reakciókat!

Az ukránok a CNN állítása szerint úgy értelmezték Biden kijelentéseit, hogy „egyfajta zöld utat” ad Putyinnak az elnök azzal, hogy „különbséget tesz a (katonai) behatolás és az invázió” közt. Mindez pedig azt feltételezi, hogy egy limitált katonai akció kevésbé súlyos választ váltana ki az Egyesült Államoktól.

„Zöld utat adott Putyinnak, hogy kénye-kedve szerint behatoljon Ukrajnába”

Mi lenne a behatolás és az invázió közti különbség? Az ukránok úgy látják, hogy egy Donyeck-medencére korlátozódó orosz katonai akció a behatolás, az invázió pedig az egész ország totális letámadása lenne.

Ez utóbbi nem mást jelent, mint hogy az oroszok behatolnak a szakadár területekre majd a Krímhez hasonló módon annektálják azt!

Ez persze mindaddig, amíg nincsenek döntő bizonyítékok, vagy meg nem valósul az ukránok által felvetett forgatókönyv, mindez csak spekuláció, de azt meg kell jegyezni, hogy van benne logika…

Ajánlott Cikkek