Vélemény Vélemény-cikkeink

Orosz csodafegyver, vagy ordas kamu?

2016-17-ben a Kubában dolgozó amerikai konzulátusi alkalmazottak igen furcsa tüneteket produkáltak. Akkoriban több teória is született azzal kapcsolatban, hogy mi okozhatta a szédülésüket, szorongásukat, bénító migrénrohamaikat. Komolyan felmerült tömegpszichózis áldozatai lettek a követségi dolgozók, de azóta a Pennsylvania Egyetem Agytrauma Központjában végzett átfogó vizsgálatok azt bizonyították, hogy az – immár áldozatok – mindegyike agykárosodást szenvedett. Ma már szónikus (energianyaláb) fegyver alkalmazására látnak bizonyítékokat.

Kiemelt kép: egy virtuális Sonic Shotgun (forrás: artstation.com)

Az Egyesült Államok most azért aggódik, mert a korábbi esetek leginkább olyan távoli országokban történtek, melyek ellenségesek ugyan, de földrajzi helyzetük okán mégsem jelentenek közvetlen veszélyt Amerikára. A kubai volt az első eset, aztán Kantonban, szintén a konzulátuson jelentkezett újra a Havanna-szindróma, a CIA oroszországi fedett műveleteit irányító ügynöke, Marc Polymerupoulos pedig Moszkvában lett áldozata egy szónikus fegyverrel elkövetett támadásnak.

A Havanna-szindróma azonban nem állt mag a határoknál, hiszen még 2019-ben Arlingtonban (Washington elővárosa) egy fehér házi tisztviselőt ért támadás. Elmondása szerint kutyasétáltatás közben megáll tőle nem messze egy furgon, kiszállt belőle valaki, aki elhaladt mellette. Ezek után kutyája görcsölni kezdett, a tisztviselőnek pedig zúgott a füle, erős fejfájást érzett, majd lebénult az arca… A következő eset egyenesen a Fehér Ház előtti parkban (Ellipse) került sor.

Eddig az Egyesült Államokból származó hírek, melyek alapján azt a következtetést vonják le, hogy – mivel olyan országokban történtek az esetek, ahol az orosz titkosszolgálat is igen aktív – az esetek mögött Oroszország áll. Természetesen nem kizárt, hogy az oroszok rendelkeznek olyan fegyverrel, ami láthatatlan energianyalábbal képes előidézni a fent említett tüneteket, de azért meggondolásra ajánljuk azt a tényt, hogy sem eszközt, sem elkövetőt nem tudtak kézre keríteni. Az érem másik oldala tehát az, hogy egyáltalán nem biztos az oroszok bűnössége, és az sem biztos, hogy létezik ilyen fegyver, ahogy arra sincs megdönthetetlen bizonyíték, hogy az esetek egyáltalán ilyen típusú támadások eredményei.

Nem az oroszok védelmében tartjuk fontosnak mindezt, hanem azért, mert sosem árt több nézőpontból is látni, és láttatni az eseményeket. Gondoljunk bele; az Egyesült Államok azt sugallja, hogy számukra is megmagyarázhatatlan események mögött az oroszok állnak, és ez ebben a formában nem más, mint amikor az ősember a villámlásról azt gondolta, hogy valami isteni megnyilvánulás, generációk során pedig ezt már tényként kezelve, természetesnek vették, hogy áldozatot mutassanak be a rájuk haragot szóró istenségnek.

Kicsit konkrétabban;

Akár létezik a fegyver, akár nem, az Egyesült Államok bizonyítékok híján (!) az oroszokat vádolja!

Márpedig ez jogi értelemben sem állja meg a helyét, ugyanis abban az esetben, ha tényleg felmerül a gyanú, egy szakértőkből álló nemzetközi tudósokat felvonultató, független testületnek kellene kivizsgálni az eseteket! Persze, az csak a világ többi országa esetében szokás, hogy a vitás eseteket valamilyen nemzetközi fórumon vitatják meg, arra még nem nagyon volt példa, hogy valaki felszólaljon az ellen, hogy az USA az ilyen, és hasonló eseteket saját hatáskörben, az általa alkalmazott szakértőkkel vizsgáltassa.

Ez tehát az érem másik oldala, de – ne feledjük! – mindig két oldala van, egyik a másik nélkül pedig nem létezik, így erre az esetre is igaz, hogy mi sem tehetünk olyan kijelentéseket, amire nincs bizonyíték. A fegyver tehát vagy egy valóban létező eszköz, vagy egy csak az Egyesült Államok kommunikációs szakembereinek virtuális világa teremtette azt.

Ajánlott Cikkek