Hírek

Orosz Északi Flotta: szolgálatban a lopakodó szörnyeteg!

Az amerikai haditengerészet aggódik. Van oka rá, hiszen egy olyan orosz tengeralattjáró kezdi meg szolgálatát, ami akár hónapokra eltűnhet a végtelen óceán mélyén, fegyverzete pedig alkalmas arra, hogy távoli szárazföldi objektumokat támadjon. Nukleáris hajtás, brutális tűzerő, és még csak az új START-szerződés sem vonatkozik rá, hiszen hagyományos fegyverekkel szerelték fel – de azok legjobbjaival!

Május 7-én az orosz haditengerészet hadrendbe állította a Kazant, az első Yasen-M osztályú nukleáris hajtású irányított rakétatengeralattjárót (SSGN). Az egység a z új Yasen-M osztály vezérhajója, új konstrukció, bár története a hidegháború éveire nyúlik vissza. A Yasen-program ugyanis igen régen indult, a Kazan pedig a Yasen osztályú tengeralattjárók leszármazottja. Mégis külön osztályt jelent, hiszen mérete, és különösen felszereltsége okán ez már egy teljesen más kategóriát képvisel.

A Szovjetunió végnapjai, majd szétesése komoly fennakadásokat okozott a katonai fejlesztésekben (is), így az első Yasen-osztályú egység, a Severodvinsk csak 1993-ban állt hadrendbe. A komoly fennakadások ellenére is igen jól sikerült konstrukció, mert a korább, igen hangos orosz gépek után immár képes a lopakodó üzemmódra. 2018-ben a Pentagonban nagy riadalmat keltett, hogy az egység kihajózott az Atlanti-óceánra, de az Egyesült Államok minden erőfeszítése ellenére is hetekig észrevétlen tudott maradni!

A Yasen-M még ehhez képest is sokat fejlődött, így nem kizárt, hogy a Kazan anélkül tud az amerikai partok közlébe jutni, hogy észlelnék… Mivel a Kazan fejlesztése hosszú időt vett igénybe, de az utolsó időkben már jó ütemben haladt, így a mai legmodernebb felszereléssel látták el. Az egység állomáshelye az Északi Flotta támaszpontja lesz, a Kola-félszigeten Szeveromorszkban. Innen egyébként mind az Atlanti-, mind a Csendes-óceánra kijárása lesz. Ha úgy tetszik, akár a csendes-óceáni hadgyakorlaton is részt vehet.

De Amerika most elsősorban a keleti partvidék eddig biztonságosnak vélt kikötői miatt aggódik, na meg azért, mert a keleti part összes nagyvárosa elérhetővé válik az oroszok számára, mint lehetséges célpont… Márpedig ehhez megvan a képesség, hiszen fel van szerelve a Zirkon-nal, azzal a hiperszonikus rakétával, amely állítólag képes a 6 és 8 Mach közötti sebesség elérésére is!

Nem csoda, hogy Andrew Lewis alelnök, a 2. flotta parancsnoka tavaly így figyelmeztetett;

„Hajóink már nem számíthatnak arra, hogy biztonságos menedékhelyen működnek a keleti parton, vagy csupán akadálytalanul lépnek át az Atlanti-óceánon.”

Daryl L. Caudle altengernagy, az amerikai tengeralattjáró erők parancsnoka szeptemberben szintén aggodalmának adott hangot:

„Ma már elég jól ismert, hogy hazánk már nem szentély, ezért itt fel kell készülnünk arra, hogy csúcskategóriás harcot folytassunk. műveletek a helyi vizeken.”

És az oroszok nem állnak le… A második Yasen-M osztály egységet, a Novoszibirszkot 2019 decemberében fejezték be, és várhatóan ez év végéig szállítják a haditengerészethez. A harmadik hajót, Krasznojarszkot 2021 augusztusában bocsátják vízre, és várhatóan 2022 végén hadrendbe is áll! Az évtized végére pedig további öt egység átadása várható, és a tervek szerint így négy Yasen-M és a Severodvinsk lesz az északi flotta, másik négy pedig a csendes-óceáni flotta tagja.

Az északi vizeken tehát az atom-jégtörő flotta, míg délebbre az új orosz tengeralattjárók biztosítják Oroszország katonai erejét, és jelentenek elrettentő erőt a világ minden országa számára.

Ajánlott Cikkek