Hírek Videók

Orosz fegyvereket kap az Egyesült Államokból Ukrajna?

Van ilyen? Van bizony, hiszen az Egyesült Államok titkos akciókkal több orosz fegyvert is megszereztek az elmúlt években – tanulmányozásra… Ez bevett gyakorlat, az egyes államok fedőcégeken keresztül bonyolítanak vásárlásokat azért, hogy megszerezzék az ellenfelek fegyvereit. Ezeket aztán le lehet másolni, és persze működési sajátosságaik megismerésével ki lehet dolgozni az ellenük bevethető fegyvereket. De nézzük most miről is van szó!

Borítóképen: 3 szlovák S-300PMU kilövő a 3. Nemzeti Repülőnapon Pöstyénben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: EllsworthSK, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Az Egyesült Államok évtizedekkel korábban, titokban megszerzett, szovjet gyártmányú légvédelmi felszerelést küld Ukrajnába, hogy ezzel segítsen a kelet-európai országnak védekezni az orosz légi- és rakétatámadásokkal szemben – számolt be hétfőn a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap, nevük elhallgatását kérő kormányzati illetékesekre hivatkozva. Az Ukrajnának szánt fegyverek között található többek között az a közepes hatótávolságú, lokátoros SA-8-as légvédelmi rendszer.

A 9K33 Osza (oroszul: 9К33 Оса <darázs>, NATO-kódja: SA–8 Gecko) közepes hatótávolságú, félaktív lokátoros önirányítású légvédelmi rakétakomplexum, melyet az 1970-es években a Szovjetunióban fejlesztettek ki. A 6×6 kerekes, önjáró, úszóképes alvázra a 4-6 rakéta indítóberendezésén kívül a célkereső és a rávezető lokátort is integrálták, így a rendszer a rakéták bevetésére teljesen önállóan, akár menetből is képes.

Fehérorosz 9K33 Osa (SA-8 Gecko) éles lőgyakorlat

Bár a technika nem új, mégis segítséget jelenthet az ukrán erők számára, hiszen a legnagyobb problémájuk az orosz légifölény, ami ellen leginkább csak vállról indítható eszközökkel tudnak védekezni. Ez utóbbiak sajátossága, hogy csak akkor igazán hatékony, amikor már szemmel látható közelségben van a céltárgy, azaz valamilyen ellenséges repülő eszköz.

Ettől viszont sokkal komolyabb fegyver az Sz-300-as rakétavédelmi rendszer, ami a WJS állítása szerint 1994-ben szintén egy titkos művelettel került az Egyesült Államokba, méghozzá Fehéroroszországból. Az Sz–300 nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer, melyet az 1980-as években fejlesztettek ki a Szovjetunióban. Alkalmas ballisztikus rakéták és nagyon alacsonyan repülő célok elfogására is. Továbbfejlesztett változata az Sz–400.

S-300 éles lőgyakorlat

A közelmúltban a kongresszus által elfogadott és Joe Biden amerikai elnök által aláírt éves kormányzati kiadásokról szóló törvény felhatalmazza az adminisztrációt arra, hogy az ukrán hadseregnek és a NATO-partnereknek olyan repülőgépeket, lőszereket, járműveket és egyéb felszereléseket adjon át, amelyek vagy már a tengerentúlon vannak, vagy “a meglévő készlet részét képezik”.

Mint tudjuk, Ukrajna többször kérte a NATO-t, hogy hozzon létre az ország felett repüléstilalmi zónát, de a NATO visszakozott, mert az akár háborús ok is lehet, hiszen ebben az esetben NATO gépekkel kellene biztosítani a tilalmi zónát. Ez pedig azt jelentené, hogy az orosz és NATO gépek közvetlen összecsapásokban vennének részt. Ez pedig beláthatatlan követkeményekkel járna.

Most Joe Biden amerikai elnök azt mondja, hogy a légvédelmi eszközök szállítása azért nagyon fontos, hogy Ukrajna saját maga legyen képes megteremteni a repüléstilalmi zónát. Sajnos arról nincs hír, hogy a fent megnevezett eszközökből mennyi áll rendelkezésre, de azt tudjuk, hogy a kelet-európai országokban lehetnek hasonlók, amiket most – szintén titkos akció keretében – akár be lehet állítani úgy is, mint az amerikai orosz katonai készleteket… Persze mindez tisztán csak spekuláció, erre vonatkozó, megbízható hír nincs!

Ezzel együtt véleményünk szerint ez nem lenne jó megoldás, mert Kelet-Európa közvetlenül veszélyeztetett.

Ajánlott Cikkek