Hírek

Orosz hadgyakorlat a Földközi-tengeren!

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint két, a hangsebesség tízszeresét is meghaladó sebességgel haladó Kinzsál (Kinzhal) rakéták szállítására alkamas modifikált MiG-31-es vadászgép érkezett a szíriai orosz légibázisra. A térségben tartózkodik egy brit repülőgép-anyahajó is…

Borítókép: a szíriai orsz légibázis (forrás: aranysas.hu)

A szíriai Latakia tartomány tengerpartján fekvő Hmejmímben működő légbázis az egyetlen, ami nem Oroszország területén található. Eredetileg a szír elnöki erők segítsége volt a bázis létesítésének oka, de az utóbbi időben korszerűsítették, felújították, és újabb kifutópályát is létesítettek.

A Földközi-tenger keleti részén végrehajtott gyakorlatban több hadihajó, két tengeralattjáró, valamint Tu-22M3 nagy hatótávolságú nehézbombázók is részt vettek. Ezeket májusban, a felújítás, bővítés után telepítették először Szíriába.

Fontos megjegyezni, hogy a Tu-22M3 is képes az akár nukleáris robbanófejjel is ellátható Kinzsal rakétákat, így azt mondhatjuk, hogy az orosz katonai erő igen jelentősen erősödött a térségben! A MiG-31 elfogó vadászrepülőgép más felhasználásra szánt szerkezet, de a rá szerelt rakétával az a gép is impozáns látványt nyújt:

A teljes nevén Kh-47M2 Kinzhal névre hallható rakéta nem túl régi fejlesztés, az atomtöltettel való felszerelés lehetősége mellett elsősorban sebessége okán igen veszélyes harci eszköz:

Igen, a haderők felsorakoztatása tovább folytatódik – még akkor is, ha most talán nem olyan hangos a sajtó a fokozódó háborús veszélyre figyelmeztető írásoktól…

Ajánlott Cikkek