Hírek

Orosz hadijelentés: egyre nyugatabbra

Úgy tűnik, hogy az orosz hadsereg egyre szélesebb skáláját alkalmazza katonai képességeinek, és a légifölény megszerzésére törekszik. Ez egyébként eddig sem volt kérdéses, de most olyan stratégiai pontokat támadtak, illetve olyan ukrán eszközöket semmisítettek meg, amelyekkel komoly akár komoly lépést is tehettek a totális légi ellenőrzés felé. Közben persze keleten sem tétlenkedtek.

Borítóképen:  Ivano-Frankivszk polgári terület: járat Kijevbe ARP 410 Airlines (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: d_proffer, licenc: CC BY 2.0)

Kezdjük mindjárt keleten, ahol az Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint bevették Vonlovaha városát. Beszámolója szerint a várost a donyecki „népköztársaság” erői foglalták el. Ez azt jelenti, hogy keletről érhették el a települést, jelentősége pedig abban áll, hogy a Mariupolt körbe záró gyűrű masszívabb lehet, az ukrán erők északi irányból nem tudják hátba támadni az orosz ostromlókat.

Stratégiai szempontból tehát fontos a város elfoglalása, ugyanakkor szakértők felhívják a figyelmet, hogy nem árt fenntartásokkal kezelni az orosz bejelentéseket, mert volt már olyan, hogy kiderült; a bejelentett orosz katonai akciók valójában nem voltak sikeresek. Ez általában is igaz, így mind az orosz, mind az ukrán bejelentésekre igaz, hogy nem mindig fedik a valóságot. Ennek két oka van; egyrészt nem biztos, hogy a szemben álló felek mindenkor pontosan átlátják a helyzetet, másrészt pedig nyilván vannak olyan kommunikációs fogások, amelyek az ellenség megtévesztését, avagy mást célt szolgálnak, nem pedig a valóság feltárását a közvélemény előtt.

Így kell kezelni tehát a további bejelentéseket is, amelyeket szintén Konasenkov adott közre. Talán meglepő, de stratégiai szempontból talán még fontosabb a nyugati területeken található repülőterek támadása. Ennek oka az, hogy ha az ukrán reptereket megsemmisítik – a NATO-országok repülőterei pedig szóba sem jöhetnek! – egész egyszerűen nincs honnan felszállnia az egyébként is igen kis létszámú ukrán légierőnek. De nézzük, hogy a szóvivő szerint mely repülőterket semmisítették meg:

Ivano-Franivszk:

Luck:

A beszámoló szerint az orosz haderő nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel támadta a reptereket, amelyek olyan helyeken találhatók, melyek nem érintettek közvetlen harcokban, és nem is tartózkodik térségükben orosz haderő.

Amennyiben hiteles a beszámoló, az annyit tesz, hogy az orosz haderő bevetette azokat a képességeit is, amelyekről mindenki tud, ugyanakkor a szakértők sem igazán értették eleddig, hogy miért nem alkalmazzák őket. Jól látható tehát a szándék, a földi harcok mellett most a totális légifölény kivívása a cél.

Nem véletlen ám, hogy Zelenszkij folyamatosan követeli a légtérzár elrendelését a NATO-tól, pontosan tudja, hogy mi lehet a terv, és azt is tudja, hogy védelmi képességeik határán vannak. Már csak azért is, mert a beszámoló szerint – egyesével meg nem nevezett 107 katonai objektum mellett – az orosz erők megsemmisítettek három ukrán Mi-24-es helikoptert és nyolc, pilóta nélküli légijárművet, köztük öt Bayraktar drónt is.

Ez tehát a helyzet, és a nagy kérdés most az lehet az orosz erők számára – a totális légifölény kivívása mellett -, hogy Odessza, illetve a Moldovával határos, egyébként oroszbarát Transznisztria térségét mikor érik el az orosz erők.

Ajánlott Cikkek