Hírek

Orosz hadijelentések

Az ukrán jelentések arról szóltak a tegnapi nappal kapcsolatban, hogy az oroszegységeket sikerült megállítaniuk, valamint azt a hírt is közölték, hogy az orosz katonák motiválatlanok. Ezzel együtt bejelentették, hogy a Krím és Oroszország között létrejött a szárazföldi kapcsolat. Most sorra vesszük, hogy miről számolnak be az orosz oldalról.

Borítóképen: Katonai bázis Perevalne-ban a 2014-es krími válság idején (forrás: http://www.ex.ua/76677715 via commons.wikimedia.org, szerző: Anton Holoborodko (Антон Голобородько), licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Kijev

Boriszpil polgármestere, Vlagyimir Boriszenko felszólította a lakosságot, hogy lehetőség szerint hagyják el a várost. „Minél kevesebb a civil a városban, annál könnyebben dolgoznak a fegyveres erők” – fogalmazott egy videóüzenetben. A Kijevtől dél-keleti mintegy 40 km-re található Boriszpilben egy repülőtérnek ad helyet, tehát stratégiai szempontból fontos lehet.

A polgármester felhívása arra enged következtetni, hogy hamarosan erős orosz katonai tevékenység várható a térségben. Nyilván Kijev bekerítése (értjük ezalatt; teljes zár alá vétele) zajlik éppen, ami viszont mindezt nehezíti, hogy Kijevtől nyugatra A főváros határában kiöntött az Ipriny folyó.

Déli, keleti területek

A DPR erői 619 embert evakuáltak Mariupolból az elmúlt nap folyamán, köztük 134 gyermeket, a Mariupoltól ~30 kilométerre fekvő tengerparti Bezimennében – közölte a köztársasági területvédelmi parancsnokság. A parancsnokság elmondása szerint március 5-e óta több mint 4 ezer embert evakuáltak oda.

A DPR egységei elfoglalták Szlavnoe, Trudovskaya, Marinka településeket és Shakhta Chelyuskintsev falut. A donyecki erők észak, valamint nyugat felé nyomulnak előre.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az LPR-erők ellenőrzésük alá vonták Kalinovo, Popasnoe, Novoaleksandrovka, Stepnoe és Boguslavskoje ukrán településeket. Ez annyit tesz, hogy a luhanszki erők is nyugati és északi irányba is terjeszkednek.

Meg kell jegyezni, hogy ezek kisebb települések, melyek stratégiai szempontból nem különösebben fontosak, és a csapatok előrehaladása jóval lassabb, mint a fegyveres harcok korábbi szakaszaiban.

Ami viszont fontosabb lehet, az, hogy az orosz hadsereg átvette az irányítást Urozhaynoye falu felett, ami Csernyihivka és Tokmark között található (feltételezésünk szerint, ugyanis a déli területen ilyen nevű faluból 5-6 is található…), és feltételezésünk szerint ennek a támadásnak a célja Zaporizzsje későbbi elérése lehet, hiszen a település Zaporizzsje és Bergyanszk között hozzávetőleg félúton található.

Az ukrán veszteségekről

A nap folyamán az orosz légiközlekedés 137 ukrajnai katonai létesítményt semmisített meg – mondta Igor Konasenkov is. Az orosz légvédelmi rendszerek 14 ukrán drónt lőttek le a levegőben, köztük egy Bayraktar TB-2-t. A Ka-52 és Mi-28n helikopterek egy csoportja kilenc ukrán harckocsit, hét gyalogsági harcjárművet és páncélozott szállítójárművet semmisített meg. A hadművelet kezdete óta az ukrán fegyveres erők 1528 páncélozott járművet és 230 drónt veszítettek – közölte az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov vezérőrnagy.

Ajánlott Cikkek