Hírek

Orosz irányítás alá kerülhetnek a külföldi vállalkozások Oroszországban!

Ma kerül az Állami Duma elé a külföldi vállalkozások külső irányításáról szóló törvénytervezet. Ezt az orosz parlament alsóházának apparátusának egyik forrása szivárogtatta ki, és megerősítette az egyik képviselő, a törvényjavaslat szerzője is.

Borítóképen: Az Állami Duma épülete (forrás: flickr.com via commons.wikimedia.org, szerző: Bernt Rostad, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

„Az Orosz Föderáció nemzeti érdekeinek védelme érdekében, ideértve az állam biztonságát és a pénzügyi stabilitás biztosítását, valamint a szervezetek, a hitelezők, a munkavállalók és a társadalom jogainak és jogos érdekeinek védelmét, törvényjavaslat javaslatot tesz vállalatokat irányító külső személyek kinevezésére – áll a dokumentum magyarázó jegyzetében. amely az Izvesztyija rendelkezésére áll.

A javaslat szerint bírósági határozattal külsős vezetést lehet kijelölni olyan, a gazdaság és a civil vérkeringés stabilitásának biztosításához nélkülözhetetlen szervezetekkel kapcsolatban, amelyekben a külföldi tulajdon mértéke – közvetlenül vagy közvetve – meghaladja 25 százalékot.

A törvényjavaslat olyan a gazdasági szereplők olyan körét határozza meg, amelyek az orosz gazdaság számára alapvető fontosságúak. Ilyenek az alapvető javak előállítói, a természetes monopóliumok, valamint olyan szervezetek, amelyek bizonyos típusú termékek egyedüli előállítói.

Indokként azt jelölik meg, hogy a javaslattevők szerint vannak olyan vállalkozások külföldi tulajdonban, amelyek tevékenységének megszüntetése sérti az orosz törvényeket, veszélyezteti a kritikus ellátási láncok működését, és egyes iparágak is függő helyzetben vannak ilyen vállalkozásoktól.

Arról van szó tehát, hogy a gazdaság működése szempontjából különösen fontos vállalkozások működését mindenképpen fenn akarja tartani a javaslattevő, mert véleménye szerint az egyes külföldi cégek kivonulása politikai indíttatású, és kifejezetten Oroszország meggyengítését célozza.

Érdekes kérdés, hogy mi történik, ha egy külföldi kézben lévő vállalat fel akar hagyni oroszországi tevékenységével? Ebben az esetben a külső vezetés átveszi a céget, és tovább működteti? Ha ez (is) cél, akkor ez egy államosítási folyamat első lépése, de talán inkább azt célozza a javaslat, hogy a külföldi cégek, melyek érintettek a törvénytervezet által, egyáltalán ne is gondolkodjanak oroszországi tevékenységük megszüntetésében.

Véleményünk szerint a lépés egyébként egyfajta válasz az orosz vagyonok, vagyonelemek, állami tartalékok nyugati zárolására, a külföldi kézen lévő vállalatok működésének fenntartása mellett.

Ajánlott Cikkek