Hírek Vélemény Vélemény Videók

Orosz katonai szakértő – A fegyvereket Oroszországnak most a Donbászba kell küldenie – Mutatjuk miket videó

Mihail Khodarenokaz RT.com katonai szakértője. nyugdíjas ezredes aki tisztként szolgált az Orosz Fegyveres Erők vezérkarának fő műveleti igazgatóságán írta le szerinte milyen segítségre van szüksége a szakadároknak ha Ukrajna támadólag lépne fel.

borítókép : File:T-90S illusztráció forrás : https://commons.wikimedia.org Dmitry Terekhov from Odintsovo, Russian Federation

Vlagyimir Vasziljev, a duma Egységes Oroszország pártjának vezetője arra kérte a Kremlt, hogy lássa el katonai segítséggel a kelet-ukrajnai szakadár Donyecki és Luganszki Népköztársaságot. Andrej Turcsak, a Szövetségi Tanács első alelnöke és az Egységes Oroszország Főtanácsának titkára kijelentette, hogy Oroszországnak segítséget kell nyújtania Donyecki és a Luganszki Népköztársaságnak (DPR és LNR)  „különböző típusú fegyverek formájában”.

Felmerül a kérdés, hogy milyen típusú fegyvereket és katonai felszereléseket szállíthatnak az Ukrajnától elszakadt köztársaságokba a 2014-es Majdan után, amikor a tömegtüntetések menesztették Viktor Janukovics volt elnököt, és hogy ez visszatartó erő lenne-e vagy sem egy fegyveres konfliktusban Ukrajnával nem tudjuk.

Egyes jelentések szerint a DPR és az LPR jelenleg több mint 600 harckocsival, jelentősen több mint ezer gyalogsági harcjárművel (IFV), több mint 500 tüzérséggel és több mint 250 rakétavetővel (MRL) rendelkezik. A köztársaságokban körülbelül 30 000 katona tartózkodik. Ezek jelentős számoknak tűnnek, de ha a 255 000 fős ukrán hadsereg offenzívába kezd, a DPR és az LPR egységei nem fogják tudni visszatartani. Az általános vélemény az, hogy ha a feszültség fokozódik a Donbászban, akkor a magukat kikiáltott köztársaságoknak szükségük lesz az orosz hadsereg segítségére.

De milyen fegyvereket küldhetne Oroszország ma a Donbásznak, hogy segítse őket a védekezésben? Elsőként az ukrán páncélozott járműveket célzó fegyverek jutnak eszünkbe. Ez növelné a DPR és az LPR fegyveres erőinek már meglévő képességeit. Ezek a rendszerek magukban foglalják a Khrizantema páncéltörő irányított rakétavetőket (ATGM), a Kornet ATGM különféle módosításait, a Shturm-S rendszereket, valamint a Fagot és Metis hordozható páncéltörő irányított rakétakilövőket. Tüzérségi megfigyelő állomásokat és tűzvezérlő radarokat, mint például a Zoopark-1 fegyverkövető radarrendszert, lehet szállítani Ukrajna tüzérsége ellen.

A DPR/LPR mérnöki egységek által épített meglévő aknaakadályok további különböző típusú gyalogsági és páncéltörő aknákkal járnának. Ez lehetővé tenné áttörhetetlen akadályzónák kialakítását. Okunk van feltételezni, hogy a szakadár köztársaságokban telepített légvédelmi rendszereket is korszerűsíteni kell. Ha Moszkva úgy dönt, hogy segélyt küld, valószínűleg számíthatunk a Pantsir-S rakéta- és légvédelmi rendszerek, valamint a légtérfigyelő képességeket javító radarok érkezésére. A Pantsir t zökkenőmentesen integrálni kell a vezérlőrendszerekbe, valamint a radarfelügyeleti és adatfeldolgozó eszközökbe.

A donbászi köztársaságok a legújabb elektronikus hadviselési rendszereket is megkaphatják, köztük a legfejlettebbeket is, mint például a Krasukha. Ezek megzavarnák a kommunikációt, és megzavarnák az ukrán fegyveres erők parancsnoki és irányítási rendszereit. A DPR-nek és az LPR-nek nyújtott katonai segítségnek van még egy fontos szempontja. Az új fegyverek szállítása mellett Oroszország segíthet a köztársaságok már rendelkezésükre álló felszereléseinek javításában és hangolásában. Mindennek harcra készen kell lennie. Ez minden fegyverre és hardverre igaz – harckocsikra, IFV-kre, lánctalpas járművekre, hagyományos gépjárművekre, páncéltörő irányított rakétajárművekre és lőfegyverekre. A DPR és az LPR fegyveres erőinek nagy valószínűséggel tank-, páncélozott- és gépjármű-utánpótlásra, valamint más típusú katonai felszerelésekre lenne szükségük.

A hadianyag-készleteket (tüzérségi lövedékek, rakéták, páncéltörő irányított rakéták, harckocsi- és lőfegyver-lőszerek), az üzemanyagot (benzin és gázolaj), valamint az élelmiszerkészletet a védelmi művelet végrehajtásához szükséges szintre kell felépíteni. Ezeknek az eszközöknek legalább 30 napra elegendőnek kell lenniük, amíg a DPR/LPR fegyveres erői harcban állnak.

A képzés egy másik fontos szempont. Mind a szállítónak, mind a fogadó félnek figyelembe kellene vennie azt a tényt, hogy a legfejlettebb fegyverek se kerüljenek olyan kezelők kezébe, akik nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel a használatukhoz. Ennek két negatív következménye lenne: a harc kudarca és az orosz fegyverek hiteltelenítése.

Ezek a fegyverek lehetővé tennék, hogy a magukat donbászinak kikiáltó köztársaságok kivédjék az ukrán hadsereg feltételezett offenzíváját? Minden bizonnyal segítenének, de remélhetőleg egy ilyen katonai segítség segít elkerülni az invázió megkezdését: arra kényszerítenék az ukrán vezetést, hogy mérlegelje egy ilyen kampány költségeit az esetleges személyi és felszerelési veszteségekben. Tekintettel az ilyen lépések nagy tétjére költségeire, Kijevnek jelenleg nem áll érdekében a további eszkaláció Kelet-Ukrajnában.

forrás : RT. COM

Ajánlott Cikkek