Hírek

Orosz kézen a zaporizzsjai atomerőmű?

A Zaporizzsja Info Telgram-csatorna tájékoztatása szerint “A zaporizzsjai atomerőművet elfoglalták. A hat erőműegység közül egy üzemel. Az egész Zaporizzsjai régióban feszült és nehéz a helyzet.” A hír hitelességét nem tudjuk megállapítani, de az mindenesetre biztotó, hogy az éjszaka keletkezett tüzet eloltották, és a hatóságok, valamint a Nemzetközi Atomnenrgia Ügynökség jelentése szerint nem növekedett a sugárzás a térségben.

Borítóképen: Energodar. Kilátás az erőmű kéményéből (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Федя Кузнецов:), licenc: CC BY-SA 4.0)

Dmitro Orlov Energodar polgármestere folyamatos tájékoztatást ad a helyzetről közösségi oldalán, de arról még nem közölt hírt, hogy az oroszok elfoglalták volna az atomerőművet. Ugyanakkor két posztot is megjelentetett, melyben az egyik arról tanúskodik, hogy nem emelkedett meg a sugárzás szintje, míg a másik egy városi helyzetjelentés.

„A „Zaporizzsja Regionális Betegségvédelmi és Megelőzési Központja MOH” állami intézet területi strukturális egységei tervezett nyomon követését végezték a sugárzási háttérnek. Megállapították, hogy a sugárzás gamma háttér olyan, amely nem haladja meg a terület természetes szintjét.”

„A város helyzete. Az utcák csendesek, idegeneket nem észleltek. Aki az éjszakát védve töltötte, hazatérhet. De a közelben lévő rendkívül feszült helyzet miatt javasoljuk, hogy kevesebb időt töltsenek kint és maradjanak otthon.

Éjszaka az Energodar fűtés nélkül maradt hőtávvezeték megrongálása miatt. Most vizsgáljuk a helyreállítás lehetőségét.”

Ajánlott Cikkek