Hírek

Orosz kézen Harkov?

Bár nincs egy hadműveletbe vont totális támadás, az oroszok inkább kommandósokat, különleges egységeket vetnek be, de az ő mozgásuk, illetve bevetéseik helyszínei azt mutatják, hogy természetesen komoly stratégiai terv mentén haladnak előre. Melitopol elfoglalása után most egy másik, hasonlóan fontos város, Harkov (Harkiv) kerülhetett orosz kézre.

Borítóképen: A 2022-es orosz invázió Ukrajna ellen – Oroszország Ukrajna inváziója 2022. február 24-én (forrás: hu.wikipedia.org, szerző: Viewsridge, licenc: CC BY-SA 4.0)

Harkov Ukrajna második legnépesebb városa, igen közel, mindössze 35 kilométerre az orosz határtól. Fontos közlekedési csomópont, így nem véletlen, hogy a második világháborúban négy nagy csatát vívtak a városért. A németeknek kétszer sikerült is elfoglalniuk, de mindkét alkalommal aztán fel kellett adniuk a várost. A harcok során az épületek 80%-a megsemmisült…

Most nem ez a helyzet. A deszantosok, különleges erők bevetése azt mutatja, hogy az oroszok a stratégiai szempontból fontos objektumokat támadják, elsősorban azt az infrastruktúrát akarják működésképtelenné tenni, ami a védekezést szolgálják. Ebbe beletartoznak a hírközlési hálózatok, erőművek, de elsősorban a katonai jellegű létesítmények.

A város gazdaságát tekintve két fontos tényezőt kell említeni; az ukrán mezőgazdaság központja, elsősorban az őszi búza, a cukorrépa és a napraforgó feldolgozása, és szállítmányozása jelentős, és itt van a Morozov Tervezőiroda, a Malisev gépgyár, amely az 1930-as évektől kezdve gyárt harckocsikat, illetve mezőgazdasági gépeket. Alighanem ezek most fontos célpontok…

Az alábbi videó két Sztarij Szaltiv közelében, Harkov régióban. Két megsemmisült ukrán jármű látható a felvételen.

Egyébként az oroszok nem támadnak civileket, de tény, hogy ettől még bőven vannak olyan esetek, amikor végül civilek is belekerülnek a harcokba. És persze nagy kérdés, hogy a mindenféle megkötés nélkül kiosztott fegyverek gazdái, akik tényleg harcba bocsátkoznak, igazából kinek, minek tekinthetők; katonák, avagy civilek? De ebbe a vitába nem akarunk belemenni, inkább megmutatjuk, hogy Kijevben mi a helyzet:

De vissza Harkovba, mert azt látjuk, hogy korábbi feltételezésünk talán beigazolódik. Ebben nem az a fontos, hogy egy elméletünk megáll a lábán, hanem az, hogy talán megmutatja a következő napok várható eseményeit. Melitopol és Harkov szorosan összefügg ugyanis, hiszen köztük Dnyipro (Dnyepropetrovszk) Zsaporizzsja (Zaprozsje).

Amennyiben Melitpoltól megindulnak északi irányba, Harkovtól pedig délre, alérik a két várost, amelyek fontos ipari központok, de ami talán még ennél is fontosabb, hogy a szakadár területeket ezzel totálisan elvágják Ukrajna többi területétől, a körbezárt keleti részen pedig – utánpótlás híján – az ottmaradt ukrán erők hamar megadhatják magukat.

A fenti videó azt mutatja, hogy az orosz csapatok bejutottak a városba, de különböző feltételezések vannak arra vonatkozóan, hogy mit keresett a hadoszlop a polgári területen. Egyesek szerint eltévedtek, míg mások szerint „bevásárolni” indultak, mert ellátási nehézségeik vannak. Ez utóbbi igen furcsa lenne az orosz határtól 35 kilométerre…

A fenti bejegyzés arról szól, hogy a hírhedt Azov hadtest állítólag hol harcol (Mariupoltól keletre), és azt, hogy az orosz csapatokat hamarosan megkapják a nyakukba…

Azt látjuk tehát, hogy Oroszország követelései fenntartása mellett olyan területekre koncentrál, amelyeket feltehetően egy megegyezés után is meg szeretne tartani, vagy legalábbis valamilyen extra biztosítékot akar kérni ezen területekre.

Ezek a területek:

  • A Krímtől északra a Dnyeper folyóig Herszontól az Azovi-tenger teljes partszakaszán
  • A Zsporizzsja-Dnyipro-Harkov vonaltól keletre eső területek, benne a szakadár köztársaságokkal

Figyelem! Minél később történik meg valamilyen formában a fegyverletétel, ez a terület annál nagyobb lesz! Később ugyanis relatív könnyen kiterjeszthető a teljes Dnyeperen túli területre, majd pedig tovább haladhatnak nyugati irányba, akár erős támogatással északról a teljes ukrán-fehérorosz határ hosszán!

Ajánlott Cikkek