Hírek

Orosz kézen Izjum, az ukrán légvédelem jelentős veszteségeket szenvedett

Az orosz fegyveres erők ellenőrzésük alá vonták Izyum városát a harkovi régióban. Ezt március 24-én reggel jelentette be az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov vezérőrnagy.

„Az Orosz Föderáció fegyveres erői továbbra is ellátják a különleges katonai művelet feladatait. Március 24-én reggelre az orosz hadsereg egységei teljesen átvették az irányítást Izjum városa felett a Harkiv régióban” – hangzott el a tájékoztatón.

Konasenkov azt is elmondta, hogy előző éjszaka és éjjel az orosz hadsereg nagy pontosságú, nagy hatótávolságú tengeri és légi bázisú fegyverekkel támadta meg az ukrán katonai létesítményeket.

„A csapások következtében 13 légvédelmi rakétarendszer kilövője semmisült meg, köztük kilenc S-300 és négy Buk-M1 a Kijevtől délre fekvő Danilovka faluban, az alakulat főhadiszállásán, valamint a rakétaraktárban. További tüzérségi fegyvereket ártalmatlanítottak a donyecki régióban található Bahmut faluban, valamint a nacionalista zászlóalj ideiglenes bevetési központjában, Liszicsanszk városában” – mondta a védelmi minisztérium képviselője.

Az ukrán haderő vezetői, és a vezető politikusok is régóta szeretnék elérni, hogy a NATO légtér-zárat rendeljen el Ukrajna felett, de ezt a NATO (szerencsére!) visszautasította. Az Egyesült Államok kiderítette viszont, hogy vannak „elfekvőben” orosz fegyvereik, amelyeket Ukrajna rendelkezésére bocsátanak – köztük éppen sz-300-as rakétavédelmi rendszer is említésre került.

Úgy tűnik, hogy a hír hallatán – na meg a szükségszerűség is ezt diktálja – az orosz haderő kifejezetten vadászik a légvédelmi egységekre, és a most megsemmisített eszközök bizony komoly hátrányt jelentenek az ukrán erők számára.

Folytatódik tehát az orosz előrenyomulás, még ha nem is abban az ütemben, ahogy az Moszkvában korábban gondolták.

Ajánlott Cikkek