Hírek

Orosz külügyminisztérium – “Németország egy megszállt állam”

Az Egyesült Államok továbbra is „megszállja” Németországot bármilyen tudományos mércével vizsgálva, miközben Amerika NATO-szövetségesei átadták minden szuverenitásukat Washingtonnak, és nem szólhatnak bele olyan kérdésekbe, mint az Északi Áramlat 2 – mondta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője az RT-nek. exkluzív interjú kedden.

borítókép : https://pixabay.com/ belkacemyabadene

Joe Biden amerikai elnöknek Olaf Scholz német kancellár hétfői washingtoni látogatása során az Északi Áramlat 2 vezeték „lezárásáról” szóló beszédét kommentálva Zakharova rámutatott, hogy Berlin még jóval a hidegháború vége után is Washington hüvelykujja alatt marad. 

„Németország számos lényeges jellemző szerint – ez nem az enyém, nem is Oroszország véleménye, ez politológiai szempontok és mérőszámok szerint – így vagy úgy, megszállt állam marad: 30 000 amerikai [katona] állomásozik ott, – mondta az RT-nek.

Zakharova hozzátette, hogy „a németországi amerikai nagykövetek, akiknek ott kellene dolgozniuk a kétoldalú kapcsolatok javításán, parancsot adnak német tisztviselőknek”. Richard Grenell, aki az Egyesült Államok berlini nagykövete volt Trump elnöksége idején, „szó szerint minden nap parancsot adott nekik, mit tegyenek az olyan ügyekben, mint az Északi Áramlat 2”.

Németországot „egyszerűen protektorátusként” kezeli az Egyesült Államok – mondta Zakharova, hozzátéve, hogy ez nem csak a fenyegetések pénzügyi kiegyenlítésének formáját ölti, hanem „30 000 amerikai katonai csizmával teszi ezt“Azt, hogy Berlin miért engedi meg, hogy így bánjanak vele, feltehető Németországnak, de „tény, hogy ez nem egyenlő felek viszonya” – mondta Zakharova. 

Washington azon kísérlete, hogy megakadályozza Berlint abban, hogy az Északi Áramlat 2 vezetéken keresztül orosz földgázt vásároljon, a német érdekek teljes semmibe vételéről tanúskodik – magyarázta. „Németországnak nem azért van szüksége erre a gázra, mert szereti Oroszországot, vagy a kedvünkben akar járni – csak szükségük van rá, ez táplálja a gazdaságukat, ez az az erőforrás, amelytől az ipari fejlődésük függ, erre van szükségük az élethez, alapvetően… ez egy létfontosságú kérdés.”

Ehelyett Washington megpróbálja rávenni Németországot, hogy cseppfolyósított földgázt (LNG) vásároljon az Egyesült Államoktól. Az amerikai LNG ára azonban jóval magasabb , ezért az Egyesült Államok felszólította Németországot, hogy adóztassa meg jobban az embereket, és szubvenciókkal pótolja a különbözetet az orosz szóvivő szerint.

„Miféle beszéd ez? Milyen szabad piacról beszélsz? Vagy a liberális gazdaság, vagy a WTO?” – kérdezte, megjegyezve, hogy ez szó szerint az energiát politikai befolyásként használja – pontosan az, amivel az Egyesült Államok megvádolta Oroszországot, hogy meg akarja tenni.

Pontosan ezt tette az USA legközelebbi szövetségeseivel, nem riválisaival vagy ellenségeivel, hanem saját NATO-partnereivel…Nem engedett meg nekik semmiféle függetlenséget vagy szuverenitást.

Zakharova véleménye szerint Európa többi része sem áll jobban. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok vezetése felsorakoztatta az európai NATO-tagokat, és megparancsolta nekik, hogy GDP-jük 2%-át költsék katonaságra. „És mindenkivel így beszélnek” – mondta Zakharova. Oroszország, Kína és néhány más ország megtagadta a parancsot, mondta. „De a legtöbbjük, ha elfogadja az EU-t, egyszerűen megadta magát. Már régóta nem esik szó szuverén érdekekről.”

Oroszország ezzel szembennem nem lehet így beszélni. „Bárki kérhet bármit – de mi nem, így nem lehet beszélni velünk” – mondta Zakharova. “Ha megsértik az érdekeinket , és az szembemegy a nemzetközi joggal, válaszlépéseket fogunk tenn. Ez egy szuverén állam kötelessége.”

RT.com

Ajánlott Cikkek