Hírek

Orosz légvédelmi rendszer a NATO-tagállamnak

Igen, könnyen kitalálható, Törökország újabb Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert kap Oroszországtól – az előzetes megállapodásnak megfelelően. Ankara tehát nem hogy nem megy a szankciókkal a Nyugattal, hanem – ahogy eddig is – jókat üzletel Oroszországgal!

Borítóképen: Egy orosz S-400 Triumf új generációs légvédelmi rendszer. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Vitalij Ragulin, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Az Sz-400-as rakétarendszer az egyik legfejlettebb a világon, a nyugati hasonló rendszerek hatótávban, sebességben és az egyidőben támadható célpontok tekintetében is. Csak egy fejlettebb rendszer van – ami jól kiegészíti az Sz-400-ast -, ami nem más, mint a szintén orosz Sz-500-as rendszer, de azt egyelőre nem exportálja Oroszország.

Azért a törökök is óvatosabbak lettek, hiszen mégiscsak NATO ország, és ilyen formán azért vannak kötelezettségei. Most Ismail Demir a török televízióban nyilatkozva leszögezte: a két ország között 2017-ben aláírt szerződésben eleve két rendszer leszállításáról volt szó. Kiemelte, hogy Ankara nem kíván a továbbiakban ilyen tranzakciót bonyolítani, és nem biztat erre másokat sem.

Az Egyesült Államok többször is aggodalmát fejezte ki az ügylet miatt, mert attól tart, hogy Oroszország a rendszereket az ötödik generációs F–35-ös vadászbombázókról való információgyűjtésre használhatja fel. Ezen gépek gyártási programjából Washington ki is zárta Ankarát, jóllehet ezt követően F–16-os vadászgépek eladását ajánlotta fel az F–35-ösök helyett Törökországnak.

A lényegen mindez nem változtat; úgy tűnik, hogy Oroszország annak ellenére is tudja teljesíteni vállalását Törökország irányába, hogy most neki magának is komoly szüksége van az ilyen rendszerekre, és a szankciók miatt egyes termékek beszerzése nem egyszerű feladat. Talán ezen a téren is megteremtik a totális önellátást…

Ajánlott Cikkek