Hírek

Orosz nagykövet: Abszurd vádak – Fosztogatók – Újabb csomag érkezik Kijevbe…

Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának youtube csatornáján Bonnie Jenkins amerikai külügyminiszter-helyettes az Ukrajnában hagyott orosz, fel nem robbant lőszerek által jelentett fenyegetésekről beszélt. Az Orosz Föderáció amerikai nagykövetsége azonnal reagált a beszédre, abszurdnak nevezve az állításokat.

Borítóképen: Bonnie Jenkins, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának fegyverzetellenőrzési és nemzetközi biztonsági ügyekért felelős államtitkára (forrás: state.gov via commons.wikimedia.org, szerző: Amerikai Külügyminisztérium) A kép illusztráció


„Az ilyen vádak abszurdak annak fényében, hogy az Egyesült Államokból folyamatosan szállítanak halálos fegyvereket a kijevi rezsimnek. Köztük vannak MANPADS-ek és ATGM-ek is, amelyeket az Ukrán Fegyveres Erők és a nemzeti zászlóaljak a visszavonulás során egész kötegekben hagynak hátra” – közölte az Orosz Föderáció amerikai nagykövetsége a Telegram csatornáján április 5-én.

Napi sajtótájékoztató – 2022. április 4.

De talán nem is ezt tartják a legnagyobb bajnak az oroszok, hanem az állítólag ellenőrizetlenül szétosztott fegyvereket.

„A kijevi rezsim képtelen biztosítani a fegyverek megfelelő ellenőrzését és védelmét, burjánzó spontán bandákhoz vezetett, amelyek fosztogatásban, rablásban és terrorban vesznek részt” – mondta a nagykövetség, és felszólított Ukrajna halálos fegyverekkel való kitömésének befejezésére.   

A hírhez tartozik, hogy a CNN szerint az amerikai kongresszusi képviselők Joe Biden amerikai elnöktől sürgetik az Ukrajnának nyújtott katonai segítség összegének növelését. Közülük Jason Crowe, Andy Kim, Peter Meyer kongresszusi képviselők azt követelik, hogy az amerikai elnök lássa el az Ukrajnát föld-levegő rakétákkal, vadászgépekkel, hajóellenes rakétákkal stb. Kérésüket egy kívánságlistával erősítették meg, amelyet ukrán tisztviselők adtak át a Capitoliumba a múlt héten.

„Tisztában vagyunk vele, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei és partnerei már jelentős katonai segítséget nyújtottak az orosz invázióra válaszul, beleértve a 13,6 milliárd dollárnyi sürgősségi alap egy részét a 2022-es költségvetési gyűjtő előirányzatokról szóló törvényjavaslaton keresztül. Az ukránok azonban világosan látják, hogy többet kell tenni Ukrajnának a háború megnyerése érdekében.” – írták a képviselők.

Akárhogy is nézzük, ezek a témák (sem) abba az irányba hatnak, hogy belátható időn belül véget érjen a háború…

Ajánlott Cikkek