Vélemény-cikkeink

Orosz rulett, avagy Európa, mint hittérítő

Az Unió elég komoly játszmába kezdett, aminek nagyon rossz vége is lehet… A történet lényege az, hogy most már az Európai Parlament azt gondolja, hogy a birodalmi szemléletet nem csak a tagállamokra, hanem egyenesen Oroszországra is kiterjeszti! A baj csak ott van, hogy elég kétesélyes a „játszma” kimenetele…

Az nem kétséges, hogy Navalnij elleni eljárás megkérdőjelezhető, de erre – amennyiben az Uniónak kifogása van – nem úgy kell(ene) reagálni, mint ahogy teszi. Egyértelműen a nemzetköz vizsgálat lenne a megoldás, de ehelyett az Európai Bizottság most éppen azzal próbálkozik, hogy az Északi Áramlat befejezését akadályozza, ezzel nyomást gyakorolva az oroszokra. Már az Unión belül sem jó ötlet keverni a gazdasági kérdéseket, hát még az oroszokkal szemben!

Azt már korábban tudtuk, hogy a még nem elkészült (kétszer 75 kilométeres) gázvezeték megépítését átvállalták az oroszok, de pár napja kiderült, hogy a korábbiakkal ellentétben most biztosan nem folytatható a beruházás, mert egy állatfaj költési/párzási periódusa éppen tart a körzetben… Korábban ez senkit nem zavart, de amikor a Navalnij-féle események eszkalálódni kezdtek, hirtelen másképp gondolta a természetvédelmi hatóság a dolgot!

Most pedig már adminisztratíve is akadályoznák az építkezést. De van ám egy nem is olyan kicsi probléma ezzel! Az van ugyanis, hogy Oroszország egyre kevésbé az a félkarú óriás, mint aki a szovjet időszak pusztítása, majd a Szovjetunió felbomlása után volt. Ma már vannak ütőkártyák Putyin kezében, ha a medve bajszát tépkedi valaki! Figyelem, nem állunk ki senki igaza mellett, csak szeretnénk reális képet festeni a jelen helyzetről, ami bizony azt mutatja, hogy Európa nem „csak” globálisan gyengült, hanem az oroszokkal szemben is.

Miért? És mik azok az ütőkártyák? Nos, az orosz olaj mindig is szükséglet volt Európában, de most – mint arról korábban ITT írtunk – már nem csak egy útvonal van arra, hogy megérkezzen az olaj, mi több, ma már Európa „kiskedvence”, Ukrajna is megkerülhető! Igen, az Északi Áramlat 2 nem feltétlen létszükséglet a kitermelő számára, mert an már egy elkészült vezeték ezen a területen, és most már lassan a Déli Áramlat (avagy Balkán ÁramlatTörök Áramlat) is üzemkész lesz!

Azt nem állítjuk, hogy a beruházás leállítása nem fájna Oroszországnak, de azt igen, hogy az immár évek óta bevezetett gazdasági szankciók is kb. hatástalanok az oroszokkal szemben. Ezt persze nem könnyű felismerni, mert a napi politikában, a pillanatnak élő politikusok nem feltétlenül képesek stratégiai időtávon gondolkodni. Van azonban valami, ami már taktikai időtávon is ütőkártya, a neve padig Szputnyik V!

Szijjártó Péter éppen ma jelentette be, hogy Magyarország három fázisban egy millió vakcinát kap az oroszoktól. Ez nagyon fontos lépés volt a magyar külpolitika részéről, mert ha komolyan gondoljuk, hogy az oltás, és a nyájimmunitás a megoldás a pandémiás helyzetre, akkor ahhoz oltóanyag kell, de az európai közös beszerzés olyan gyatrán megy, hogy arra önmagában bizony nem lehet építeni!

És akkor itt jön a hittérítőszerep! Ezzel nagyon óvatosnak kell lenni, mert ha megnézünk nem is oly régi eseményeket, akkor azt látjuk, hogy bizony könnyen visszanyal a fagyi! Igen, az Arab Tavasz nagyrészt előidézője annak a bevándorlási hullámnak, ami 2015-ben kezdődött és a mai napig tart. Mi történt akkor? Az USA – azt gondolván, hogy a demokrácia a világ minden részén minden bajra megoldás – támogatásával egy tuniszi incidens után Észak-Afrika, valamint a Közel-Kelet arab államaiban forradalmak törtek ki. Igen ám, de – mint kiderült – ott egyszerűen nem működik ez a recept, az emberek, és politikusok egész egyszerűen nem úgy működnek, mint ahogy azt az USA-ból látják. Meg is lett az eredménye… milliók keltek útra Európa felé!

Az USA persze önös érdeknél fogva támogatta a különböző arab mozgalmakat; az akkoriban felfutó palaolaj kitermelés támogatására jól jött, ha drágul az olaj, márpedig a segítségükkel lángba borított térség olajkitermelés fontos láncszeme a világ energiaellátásának.

Az USA hibázott, a politikát keverte a gazdasággal, és… Európa jól ráfázott! Persze az öreg kontinens nagyképűvezetői nem tanultak, most ők maguk játsszák el hittérítőt, de nem ám az USA lesz a vesztese a dolognak! Nézzük!

dsfgdgdgsdf

Ha politikai alapokra helyezi az orosz fél az együttműködést, akkor most azt mondhatja, hogy ha nem épül meg az Északi Áramlat 2, akkor az Északi Áramlat 1 sem fog energiahordozót szállítani. Persze nem feltétlen így direktben, hanem mondjuk „véletlenül” lesz egy műszaki hiba (volt már ilyen, amikor az történt – véletlenül? -, hogy komoly szennyezés került a csővezetékbe… És most még az sincs, hogy akkor az oroszok olyan nagyon belefulladnának az olajban, hiszen közben a Balkáni Áramlat elkészült, és még a kiskedvenc ukránok sem tudnak beleköpni a levesükbe.

A Szputnyik V oltóanyaggal meg az a helyzet, hogy mondjuk Oroszország egyszerűen nem ad olyan országoknak, ahol nagy a baj, de politikai kifogásaik vannak Oroszországgal szemben, és teljes szereptévesztésben valami olyasmit követelnek az oroszokon, ami soha nem volt a sajátjuk, amit úgy hívnak, hogy demokrácia…

Szóval; Európa vezetői, akik még mindig a régmúltban élnek, és azt képzelik, hogy még mindig feladat hittérítőket küldeni a vadak közé, kicsit gondolkodjanak el; a hittérítők nyomában érkező kizsákmányolók már minden lenyúlhatót lenyúltak, ma már Európán kívül sem „öntudatlan” államok léteznek a földön! És ez különösen igaz Oroszországra…

Ajánlott Cikkek