Hírek

Orosz sportolók tiltakoznak “etnikai diszkrimináció” miatt – Közleményt adott ki az Orosz Sportolói Bizottság

A ROC Sportolói Bizottsága reagált, miután az oroszokat széles körben eltiltották a sportolástól

Az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) Sportolói Bizottsága szerint az orosz és fehérorosz sportolókkal szemben alkalmazott sportszankciók növekvő száma teljesen igazságtalan, és „etnikai diszkriminációnak” minősül . A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfői közleményében azt javasolta, hogy az ukrajnai háború miatt ne hívjanak meg orosz és fehérorosz sportolókat globális sportversenyekre. Az ajánlást azóta a szövetségek széles köre követi a különböző sportágakban, beleértve a labdarúgást irányító FIFA-t és az UEFA-t is.

borítókép : https://www.asianewsday.com/An ROC flag features the main colours of the Russia national flag

Az intézkedéseket Oroszországban álltalános vélemény az hogy politikai okok miatt fosztják meg a sportolóikat a versenyektől és sokukat a megélhetésüktől.

A ROC Sportolói Bizottsága keddi közleményében kijelentette, hogy a büntetések nyilvánvalóan megsértették az orosz és fehérorosz sportolók jogait. 

„Tegnap értesültünk arról, hogy ma, 2022. március 1-jén a NOB vezetősége megbeszélést tart a NOB-ok (Nemzeti Olimpiai Bizottságok) Sportolói Bizottságaival, hogy megvitassák a nemzetközi versenyeken való részvételünkre vonatkozó, korábban elfogadott és megfogalmazott ajánlásokat. ” – olvasható egy angol nyelvű közleményben a ROC honlapján .

„Először is etnikai diszkriminációnak tekintjük ezeket az ajánlásokat. Ebben az esetben orosz és fehérorosz sportolókról van szó.

„Sajnos ez egyértelmű jele annak, hogy a nemzetközi sport a politikai játszmák eszközévé vált.

„Különösen, ha belegondolunk, hogy lépésről lépésre hogyan változott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság álláspontja két ország sportolóinak és sportszervezeteinek felfüggesztése ügyében

„Számunkra nyilvánvaló, hogy minden döntést erős külső nyomásra hoztak olyan erők, amelyek messze nem értik az olimpiai mozgalom integritásának és a politika sportba való be nem avatkozásának elvét.

„Most valamiféle egyeztetést terveznek, de csak a döntések meghozatala, sőt végrehajtása után. Kiderült, hogy a sportolók véleménye, a mi véleményünk már nem számít.”

„ Egy esély van a szankciók kikerüléséreaz orosz állampolgárságról való lemondás”, vagy bizonyítanunk kell hogy a velünk szemben igazságtalanul kiszabott korlátozások és szankciók politikai indittatásúak? – tette hozzá az üzenet.

„Bármelyik külföldi kolléga mikor veszi a bátorságot, hogy elmagyarázza a fiatal és tiszta sportolóinknak, miért és milyen indokkal fosztják meg őket a szakmájuk gyakorlásának lehetőségétől. Mondják el magyarázzák el  mi köze ennek a sporthoz? Csak azért, mert Oroszországban születtek és/vagy az Orosz Föderáció állampolgárai ez a probláma?

„Ebben a helyzetben a ROC Sportolói Bizottsága felszólítja a nemzetközi sporthatóságokat, hogy tartózkodjanak a sport átpolitizálásától és az orosz sportolókkal kapcsolatos diszkriminatív döntések meghozatalától, és biztosítsanak egyenlő jogokat minden sportoló számára a versenyeken való részvételhez” – áll a közleményben.

„Ha az orosz sportolók törvényes jogainak és érdekeinek megsértése folytatódik, készek leszünk minden lehetséges segítséget megadni bármely orosz sportolónak a meglévő jogi eljárások és a rendelkezésre álló jogi eszközök keretein belül a törvényesség és az igazságosság elveinek betartatására a szankcionálókkal szemben. Áll a közleményben.

Oroszországot számos sportszankció sújtja azóta, hogy a múlt héten megindította Ukrajna elleni invázióját.

Ez magában foglalja az orosz csapatok felfüggesztését, például az UEFA és a FIFA által, valamint az olyan eseményeket, mint az UEFA Bajnokok Ligája döntője illetve, a férfi röplabda-világbajnokság és a junior jégkorong-világbajnokság rendezési jogának elvétele. 

Ajánlott Cikkek