Hírek

Orosz szakértők: átcsoportosítás, döntő támadás!

Az Orosz Fegyveres Erők különleges hadművelet során folytatják a légi és rakétacsapásokat Ukrajnában üzemanyagtároló bázisokra és katonai létesítményekre. Ugyanakkor hivatalosan nem jelentettek jelentős előrelépést a fronton. Dmitrij Boltenkov katonai szakértő úgy véli, hogy az átcsoportosítás folytatódik az ukrán fegyveres erők csapatai elleni döntő támadás előtt a Donbászban.

Borítóképen: Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői és az LPR egységeinek találkozója Novoaidarban a frontok találkozása, 2022. március (forrás: Mil.ru via commons.wikimedia.org, szerző: Ismeretlen szerző, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Eközben az Országos Védelmi Ellenőrzési Központ felvetette a fogságban lévő orosz katonákkal való bánásmód kérdését. Ezenkívül Oroszország katonai osztálya bejelentette, hogy a nacionalisták provokációra készülnek.

Az utóbbi időben sok vita ment arról, hogy az orosz csapatok vajon elérték teljesítőképességük határát, ezért vonulnak vissza egyes területeken, vagy egy nagyszabású átcsoportosításnak vagyunk szemtanúi. Most az orosz katonai szakértő megerősítette, hogy ez utóbbiról van sz (azt pedig mi jegyezzünk meg, hogy ez nem zárja ki az előbbi feltételezést!).

Az orosz védelmi minisztérium április 6-i közlése szerint nagy pontosságú földi bázisú rakéták a Donyeck régióban megsemmisítették az ukrán 56. különálló motoros gyalogdandár parancsnoki állását Novogrodovka falu közelében és a nacionalisták grodovkai bázisát. A minisztérium közölte, hogy a támadást hajtottak végre Radekov, Kazatin, Prosianaja, Nikolaev, Novomoskovszk és Csuguev településeken lévő üzemanyag- és kenőanyag-tároló bázisok ellen.

„Megerősített információk szerint a Harkiv régióban található Pervomajszkij városában az ukrán különleges szolgálatok mérgező anyagok felhasználásával komoly provokációra készülnek” – mondta Igor Konasenkov, és így folytatta: „A Khimprom termelőszövetség területén az SZBU alkalmazottai egy tárolót nyitottak ki 120 tonna klórral. A tervek szerint felrobbantják, hogy azzal vádolják Oroszországot, hogy vegyi katasztrófát idézett elő, amely helyi lakosok halálát okozta.”

„A kijevi hatóságok legutóbbi nyilatkozataiból egyértelműen kitűnik, hogy nem kívánják békésen visszaadni az LPR-t és a DPR-t” – mondta Dmitrij Boltenkov katonai szakértő az Izvesztyijának.

„Ezért lehetetlen erő alkalmazása nélkül bekeríteni és legyőzni az AFU csoportosulást a Donbászban. Nincs értelme nagy kiterjedésű támadásokat idítani. Ezért a tervek szerint hatalmas katlant szerveznek a megmaradt különítményeknek, csoportoknak. A kijevi és csernyihivi irányból bevetett orosz egységek megsemmisítő és gyors csapást mérnek, és segítik a luganszki és a donyecki köztársaságok népi milíciáit.” – folytatta.

Úgy tűnik tehát, hogy az oroszok rájöttek; az ukrán csapatok harcmodora miatt – ami leginkább a gerilla típusú hadviselésre hasonlít – nincs értelme ezek ellen az egységek ellen nagy katonai offenzívákat indítani, így inkább bekerítik őket, megszüntetik utánpótlásukat, és így remélik legyőzni őket.

Ez változás az eddigiekhez képest, és ezt korábban már nyugati katonai szakértők is előrevetítették.

Ajánlott Cikkek