Hírek

Oroszország „bármilyen” lépést megtehet a biztonsága érdekében

Ez elég fenyegetően hangzik, mert az a „bármilyen” Oroszország esetében elég sokféle lehetőséget jelent! A nem reguláris gerillaháborútól a lokális (értsd: Donbasz) behatoláson, vagy a totális invázión keresztül, bezárólag az atomfegyverek használatáig. Ez utóbbit azért inkább vegyük ki a képletből, mert ha megtörténne a nukleáris fegyverek bevetése, onnantól nincs tovább Európában, vagy akár az egész világon…

Borítóképen: 9A83ME hordozórakéta az S-300VM Antey-2500 rakétarendszerből (forrás: http://vitalykuzmin.net/?q=node/384 via commons.wikimedia.org, szerző: Vitalij V. Kuzmin)

„Jelen esetben nemcsak provokatív kijelentésekről van szó, amelyek szerint hamarosan háború lesz és hogy mindenki szörnyű árat fog fizetni, és így tovább, hanem pontosan arról, hogy amerikai katonákat küldenek a határainkhoz közeli európai országokba.”

Ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője mondta el újságíróknak csütörtökön, hozzátéve, hogy Oroszország ettől fogva „bármit megtehet” biztonsága érdekében. A bevezetőben felvázolt lehetőségek körét még az is bővíti, hogy milyen irányból történne egy esetleges orosz támadás, de a lényeg mégis az, hogy…

Moszkva a kelet-európai NATO egységek amerikai csapatokkal történő megerősítését a vörös vonal átlépéseként értelmezik, és innentől kezdve feljogosítva érzi magát arra, hogy tényleg bármit megtegyen a NATO előrenyomulása ellen.

Persze ezt a másik oldal éppen fordítva értelmezi, de ez már csak így megy, amikor két katonai-politikai erő áll egymással szemben, ez teljesen természetes. Miután jobbára soha nem derül ki az ilyen helyzetekről hitelesen az (utólag sem!), hogy valójában mi is történik, hiszen a „földi halandónak” csak a felszínt engedik láttatni, számunkra ez „csak” annyit jelent, hogy Moszkva minden valószínűség szerint még eggyel felcsavarja hadigépezete fordulatszámát.

Miközben tehát pörög a diplomáciai nagyüzem, a terepen továbbra is egyre nagyobb feszültségre lehet számítani.

Ajánlott Cikkek