Hírek

Oroszország bejelentette a SWIFT útódjának létrehozását

A Szentpétervári Állami Egyetem NTI Kompetencia Központja bejelentette a SWIFT rendszer orosz analógjának kifejlesztését

borítókép : The SWIFT logo is pictured with EU and Russian flags in this illustration picture taken Feb. 26, 2022. (Reuters Photo)

Az NTI Kompetencia Központ “Szentpétervári Állami Egyetem elosztott nyilvántartási technológiáinak központja” bejelentette, hogy megkezdte a bankközi pénzügyi üzenetek decentralizált nemzetközi rendszerének létrehozását blokklánc-technológiák segítségével. Erről az Izvesztyija számolt be .

A szakértők a SWIFT orosz analógjának kifejlesztését jelentették be az ország elleni szankciókkal kapcsolatban, amelyek értelmében az orosz bankokat leválasztották a globális pénzügyi üzenetküldő rendszerről. Az országnak már van saját banki közvetítője a nemfizetési dokumentumokhoz – a pénzügyi üzenetküldő rendszer (SPFS) a jegybanknál, de ez sokkal fiatalabb, és nem oldja meg az összes felmerült problémát.

Dmitrij Shishmakov, a Szentpétervári Egyetem NTI Kompetencia Központjának vezetője elmondta, hogy a SWIFT analógja Oroszországban „a legdecentralizáltabb és a szabályozóktól független rendszere lesz”.

„A rendszer ugyanakkor garantálni fogja az adatok megbízhatóságát, és egyúttal képes banktitkot is megőrizni a tranzakció résztvevői között” – mondta.

Ráadásul nem lesz tulajdonos vagy csoport a rendszerben. Egy ilyen lehetőség egy lépés a “többpólusú világ megteremtése felé” – állítja a szakembe

„A világban, amint azt a gyakorlat mutatja, ma nincs pártatlan közvetítő – a bizalom elveszett. Ebben az összefüggésben a blokklánc szerepe exponenciálisan növekszik” – magyarázta Shishmakov.

Március elején az Európai Unió leválasztott 7 orosz bankot a SWIFT nemzetközi bankközi rendszerről – a VTB -t , a Bank Rossiya -t, az Otkritie-t, a Novikombankot , a Promsvyazbankot , a Sovcombankot és a VEB.RF -et. Április 8-án az EU teljesen befagyasztotta négy szervezet vagyonát a listáról, hogy „teljesen kizárja őket az uniós piacokról”.

Ajánlott Cikkek