Hírek

„Oroszország Donbász térségében várható offenzívája… a második világháborút fogja idézni”

Dmitro Kuleba sajtótájékoztatón arra kérte a NATO-t, hogy minél gyorsabban, és minél nagyobb mennyiségben bocsásson rendelkezésükre fegyvereket, mert ami most következik, az mindennél szörnyűbb lesz. Nem vonjuk kétségbe szavait, lehet, hogy tényleg készül valami, és erről most az ukrán külügyminiszter is beszélt.

Borítóképen: Egy amerikai hadsereg katonája Javelin páncéltörő rakétát lő ki a Saber Guardian gyakorlaton Várpalota közelében, 2019. június 5-én – Az USA rengeteg Javelint küldött már Ukrajnába (forrás: flickr.com via commons.wikimedia.org, szerző: Az amerikai hadsereg, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

„Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterOroszország Donbász térségében várható offenzívája, nagyszabású hadműveleteivel, harckocsik, repülőgépek és páncélozott járművek ezreivel a második világháborút fogja idézni” – mondta Kuleba.

Véleménye szerint nincs sok idő, csak pár nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy megerősítsék az ukrán hadsereget, különben, ha „a segítség túl későn érkezik és sokan meg fognak halni”.

Mindemellett hangsúlyozta, hogy párbeszédre van szükség Oroszországgal a háború megállítása érdekében. Véleménye szerint ugyanis a tárgyalások kimenetét a csatatéren történtek határozzák meg – és semmiképpen nem fordítva. Ennek érdekében hajlandó találkozni Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, de – mint mondta – „minden egyes megjegyzés, amelyet Lavrov tesz, aláássa és blokkolja a tárgyalásokat”.

Jens Stoltenberg szintén sajtótájékoztatót tartott, ahol megerősítette, hogy a NATO továbbra is fenntartja és megerősíti Ukrajnának nyújtott támogatását. Elmondta, hogy a NATO a humanitárius segítségen felül kibertámadás, illetve vegyi és biológiai fenyegetések elleni védekezéshez biztosít eszközöket Ukrajna számára. Csak egy megjegyzés: attól tartunk, Kuleba nem pont erre gondolt…

„A szövetségesek eddig is sokat tettek, és eltökéltek, hogy még többet tegyenek azért, hogy az ukránoknak sikerüljön megvédeniük országukat és otthonaikat, és visszaszorítani a megszálló erőket” – mondta végül Stoltenberg.

A NATO főtitkárának szavai valahogy olybá tűnnek nekünk, hogy a NATO nem érezte át a súlyát annak, amit az ukrán külügyminiszter mondott, pedig biztosan hozzá is eljutott az információ, miszerint a támadást, és az ukrán erők katlanba zárását már az orosz katonai szakértő is mint igen valószínű forgatókönyvet emlegette.

Úgy tűnik tehát, hogy valamiféle döntő csata készülődik – legalábbis a jelek mindkét oldalról erre utalnak, sőt, valójában komoly kijelentések formájában el is hangoznak. Úgy tűnik, egyre nagyobb a baj…

Ajánlott Cikkek