Hírek

Oroszország elfogta Cadieu kanadai tábornokot Azovstalban?

Nem mai hír de már a nyugati médiában is erősen tartja magát a meg nem erősített hír, hogy Cadieu tábornokot elfogták az oroszok.

Moszkva, Mariupol, 2022. május 3. kedd (MB)

          Orosz hadifogságba esett Trevor John Cadieu tábornok, a kanadai szárazföldi erők parancsnoka – tudatta a Magyar Békekör hírügynökségi forrásokból kedden.

         A tábornokot az orosz haderővel együtt harcoló donyecki milícia fogta el, miközben szökni próbált a mariupoli Azovstal acélmű alatti katakombából. Donyecki forrásból valószínűnek vélik, hogy a földalatti járatokban más aktív NATO tisztek is tartózkodhatnak, hiszen a nyugati hatalmak politikai ostrom alá vették a Kremlt, hogy elérjék, engedje távozni őket az Azovstalból. Legutóbb Antonio Guterres ENSZ-főtitkár próbálkozott Putyinnál, de az orosz elnök közölte vele, hogy Moszkva tudni akarja, mit műveltek odalenn, ezért hermetikusan lezárták az acélművet, és csak azokat a civileket engedik tovább, akiket eddig az azovista neonácik élő pajzsnak használtak, de az elmúlt napokban elengedték egy részüket. (120 főt.)

        A Békekör nyugati forrásból már jelentette, mi folyhat az üzem alatti rendszerben. Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2022/04/23/biofegyvergyar-es-nato-tisztek-az-azovstal-acelmu-alatt-nemet-ertesulesek/

       Eduard Basurin, az Ukrajnától függetlenné vált Donyecki Népköztársaság kormányszóvivője szerint az alagútrendszerben olyan dokumentumok lehetnek, amelyek tanúsítják az ukrán hadsereg népirtását és civilek meggyilkolását, valamint az embereken végzett kísérleteket. “Attól tartanak, hogy ezek a dokumentumok nyilvánosságra kerülnek, és az egész világ látni fogja, mit műveltek” – mondta Basurin a NATO arra irányuló igyekezetére célozva, hogy kiszabadítsák őket szorult helyzetükből.

       Putyin április 21-én leállíttatta az Azovstal ostromát és megparancsolta, hogy vegyék az üzemet olyan blokád alá, hogy „egy légy se tudjon onnan kirepülni”. A harmadik hetébe lépő vesztegzár alatt csak civilek hagyhatták el a terepet, és a kanadai tábornok, akit elfogtak.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Tények

1. tény: Trevor Cadieu visszavonult a kanadai fegyveres erőktől

Trevor Cadieu-t eredetileg 2021 szeptemberében tervezték volna átvenni a kanadai hadsereg parancsnoki tisztét, de kinevezését felfüggesztették, mivel „történelmi vádak” merültek fel a Royal Military College-nál történt szexuális visszaélésekkel kapcsolatban 1994-ben. Ezután lemondott, és 2022. április 5-én kilépett a kanadai fegyveres erőkből, és kijelentette:

Úgy döntöttem, hogy kilképek(a kanadai hadseregtől), és más lehetőségeket vizsgálok, hogy hozzájáruljak a nagyobb jóhoz.

2. tény: Magánpolgárként önkéntes munkát végzett Ukrajnában

Miután visszavonult a Kanadai Fegyveres Erőktől (CAF), több védelmi forrás azt állítja , hogy Cadieu Ukrajnába utazott, hogy önkéntesként küzdjön az orosz invázió ellen. Ez személyes minőségében történt, mivel már nyugdíjba vonult a CAF-től, és most csak egyszerű civil .

A védelmi minisztérium szóvivője, Daniel Le Bouthillier közleményben nyilatkozott:

Cadieu távozása óta nem kapott semmilyen CAF-támogatást, sem anyagilag, sem egyéb módon, ami a személyes törekvéseit illeti.

Mivel ma már magánpolgár, nem lenne helyénvaló, ha további megjegyzéseket fűznénk személyes terveihez

Ajánlott Cikkek