Hírek

 Oroszország elmondta mit akar Ukrajnától és annak elnökétől

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Mediaset olasz televíziós társaságnak adott interjújában elmondta Moszkva Kijev iránti követeléseit.

Szerinte Oroszország azt követeli, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök adjon parancsot a neonáci alakulatok tagjainak a fogva tartott civilek szabadon engedésére és az ellenállás leállítására.

„Nem azt követeljük, hogy adja meg magát Zelenszkij,  hanem azt, hogy adjon parancsot minden civil szabadon bocsátására és az ellenállás leállítására” – mondta a miniszter. Hozzátette: az orosz fél célja között nem szerepel az ukrajnai rendszerváltás. Az osztályvezető elmondta, hogy ez “egy amerikai specialitás, a világ minden táján csinálják”.

A miniszter hozzátette: az ukrán vezető békét hozhat országának. Lavrov hozzátette, hogy Zelenszkijnek lehetősége nyílt arra, hogy „a világ legjobb elnökévé” váljon, ahogyan a választási kampányban bemutatta magát. „Zelenszkij úgy döntött, hogy nyilvánosan és arrogánsan kijelenti, hogy soha nem fogja betartani a minszki megállapodásokat. Mert ez állítólag ez az ukrán nép, az állam összeomlását jelenti. Mindazok, akik megírták és jóváhagyták a minszki megállapodásokat az ENSZ Biztonsági Tanácsában , azok meg most hallgatnak és újabb szankciókon törik a fejüket ” – mondta.

Lavrov korábban kommentálta az ukrajnai különleges hadművelet befejezésének lehetséges határidejét. Szerinte az orosz hadsereg nem fogja “mesterségesen hozzáigazítani akcióit egy bizonyos időponthoz”. Különösen május 9-ről beszélünk.

Ajánlott Cikkek