Hírek

Oroszország és az Egyesült Államok nagykövetségének bezárása az átlagpolgárokat is sújtja

Az, hogy Oroszország és az Egyesült Államok bezárja egymás területén lévő nagykövetségeit, mélypont lesz a két ország kapcsolatában, és annak a jele, hogy mindkét fél elvesztette reményét a helyzet javítására vagy akár stabilizálására. Andrej Kortunov , az Orosz Nemzetközi Ügyek Tanácsának (RIAC) főigazgatója a Lente.ru-nak nevezte egy ilyen lépés következményeit .

A politológus ugyanakkor megjegyezte, hogy az elmúlt néhány évben az orosz és az amerikai nagykövetség nem a megszokott módon működött – Moszkva és Washington többször is kiutasította a diplomatákat és bezárta a konzulátusokat. „Szeretném remélni, hogy nem zárják be a nagykövetségeket, de sajnos, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, ezt a lehetőséget nem tudjuk teljesen kizárni” – mondta.

„Egyebek mellett a két ország hétköznapi polgárait is sújtja az események ilyen alakulása, mert teljesen megfosztja őket a konzuli szolgáltatások igénybevételének, érdekvédelmének stb. lehetőségétől” – hangsúlyozta a RIAC vezetője.

Egy ilyen lépés egyik lehetséges következményeként Kortunov az Oroszország és az Egyesült Államok közötti interakciós mechanizmusok csökkenéséhez vezet. Szerinte a nagykövetségek szinte az összes kommunikációs csatornák, így ha bezárják őket, további teher nehezedik a Biztonsági Tanácsokra, az elnöki adminisztráció központi hivatalaira, a katonai osztályokra és a titkosszolgálati közösségekre.

John Sullivan , az Egyesült Államok moszkvai nagykövete korábban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Oroszország és az USA bezárja egymás területén lévő nagykövetségét. Szerinte egy ilyen döntés “nagy hiba lenne”, Washingtonban aligha lehet találkozni olyanokkal, akik támogatni fogják. A diplomata ugyanakkor elismerte, hogy bezárhatják a moszkvai nagykövetséget, ha “nem biztonságos” a munka folytatása.

Ajánlott Cikkek