Hírek

Oroszország és Kína megvétózta az Észak-Korea elleni szigorúbb szankciókat

Oroszország és Kína megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát az Észak-Korea elleni szankciók szigorításáról

Oroszország és Kína megvétózta az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsában az Észak-Korea elleni szankciók fokozásáról szóló amerikai határozattervezetet. Erről a RIA Novosztyi számolt be .Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 13 tagja megszavazta az Észak-Korea elleni szankciók szigorítását

A KNDK-ba szállított kőolaj mennyiségének csökkentéséről beszélünk. A határozattervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsának engedélye alapján az export hárommillió hordóra vagy 393 750 tonnára történő csökkentését javasolja évi négymillió hordóval vagy 525 ezer tonnával szemben.

A dokumentum megjegyzi, hogy a Biztonsági Tanács határozottan elítéli egy interkontinentális ballisztikus rakéta március 24-i kilövését és számos azt követő kilövést. Szerzői a 2017-es 2397-es határozat szövegére hivatkoznak, amely új nukleáris kísérletek vagy rakétaindítások esetén Phenjanba történő olajszállítás csökkentését célzó intézkedések bevezetésére hivatkozik.

Korábban a kínai állandó ENSZ -képviselet bírálta a KNDK elleni szigorúbb szankciókról szóló amerikai határozattervezetet. Peking úgy véli, hogy az új intézkedésekkel semmilyen problémát nem lehet majd megoldani.

Március 24-én a japán parti őrség bejelentette , hogy Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé. A dél-koreai hadsereg azt is megerősítette, hogy a KNDK “azonosítatlan lövedéket” lőtt ki. Később ismertté vált, hogy a KNDK egy interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt, Japánban műszaki szempontból a legfejlettebbnek nevezték.

Március 27-én a hírszerzés és a dél-koreai hadsereg azt gyanította , hogy a KNDK nukleáris kísérleti robbantásra készül. A hatóságok szerint ezt bizonyítja az észak-koreai Pungeri tesztterület négy alagútja egyikének helyreállítási munkálatai, amelyeket jelenleg Phenjan végez.

Májusban Észak-Korea három azonosítatlan ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe. Az első tesztre május 4-én került sor, majd május 7-én, Phenjan utoljára indított kis hatótávolságú lövedéket (feltehetően tengeralattjáró rakétát). Ez a 16. fegyverteszt Észak-Korea 2022-ben.

„A KNDK elleni új szankciók bevezetése zsákutca”

Vaszilij Nebenzja orosz állandó ENSZ-képviselő a Biztonsági Tanács ülésén kijelentette, hogy az Észak-Korea elleni új szankciók bevezetése zsákutca, amint azt Moszkva is többször mondta .

Elvileg többször is elmondtuk, hogy a KNDK elleni új szankciók bevezetése zsákutca. Hangsúlyozta a Phenjanra nehezedő szankciók tévességét, hatástalanságát és embertelenségét

Vaszilij NebenzjaOroszország állandó ENSZ-képviselője

Korábban Anna Evstigneeva orosz ENSZ-képviselő-helyettes javasolta , milyen következményekkel járnának a KNDK elleni további szankciók. Az országgal szembeni korlátozások társadalmi-gazdasági és humanitárius változásokat vonnak maguk után az ország polgárai számára. A diplomata hangsúlyozta, hogy a korlátozások elfogadhatatlan megrázkódtatásokhoz vezetnek.

A KNDK ellenlépéseit figyelmen kívül hagyták

Nebenzya kijelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem reagált megfelelően, és figyelmen kívül hagyta Phenjan kölcsönös lépéseit, valamint az Egyesült Államoknak az ellenséges tevékenység leállítására irányuló felszólítását. Hozzátette, hogy a Nyugat hozzászokott ahhoz, hogy “minden felelősséget a KNDK vezetésére hárítson”.

Szerinte a szankciók nem garantálták a térség biztonságát és a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását. Oroszország állandó képviselője rámutatott: a problémákat nem lehet primitív és egyenes módszerekkel megoldani, amelyek veszélyt jelentenek az ország lakosságának jólétére.

Új szankciók szükségességéről csak amerikai kollégáinktól hallottunk. Phenjan 2018-ban és 2019-ben tett kölcsönös lépéseit és pozitív jelzéseit folyamatosan megkérdőjelezték. A Tanács soha nem tudott erőt találni ahhoz, hogy megfelelő módon válaszoljon rájuk.

Vaszilij NebenzjaOroszország állandó ENSZ-képviselője

Áprilisban vált ismertté, hogy az amerikai hatóságok előfeltételek nélkül és “jóhiszeműen” készek tárgyalni a KNDK-val. Ezt John Kirby , a Pentagon szóvivője jelentette be . Megjegyezte, Phenjan nem reagált Washington ezen kezdeményezésére.

Oroszország ellenzi a Koreai-félszigetet fenyegető katonai tevékenységet

Oroszország állandó ENSZ-képviselője közölte, hogy Moszkva ellenez minden olyan katonai tevékenységet, amely a Koreai-félszigetet vagy Északkelet-Ázsia államait fenyegeti. Nebenzya hangsúlyozta, hogy a biztonsági kérdéseket, beleértve az orosz féllel kapcsolatosakat is, “nem lehet egy szankcióbot primitív alkalmazásával megoldani, ami súlyos mellékhatásokhoz vezet”.

Az Egyesült Államok továbbra is fontolgatja egyoldalú szankciókat Észak-Korea ellen

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete elmondta, hogy Washington továbbra is fontolóra veszi további egyoldalú szankciók bevezetését Észak-Korea ellen. Jelezte, hogy az Egyesült Államok egységre törekszik partnerei között abban, hogyan reagáljon Észak-Korea ballisztikus rakéták és tömegpusztító fegyverek fejlesztésére.

Felszólítjuk az összes tagállamot, hogy maradéktalanul tartsák be a meglévő határozatokat, és továbbra is együttműködünk szövetségeseinkkel és partnereinkkel a KNDK elleni szankciók érvényesítése érdekében. Ilyen egység hiányában pedig továbbra is mérlegelni fogjuk az egyoldalú akciókat, ráadásul legközelebbi szövetségeseinkkel és partnereinkkel összehangolva, beleértve a szankciókat is.

Linda Thomas-Greenfield Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete

Thomas-Greenfield szerint Washington megbízható diplomáciára törekszik Phenjannal, de Kim Dzsongun észak- koreai vezető megtagadta a kapcsolatfelvételt. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea továbbra is arra fogja ösztönözni Észak-Koreát, hogy a béke fenyegetése helyett diplomáciailag lépjen fel.

Ajánlott Cikkek