Hírek

Oroszország háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozás előtt áll

Vizsgálat indult lehetséges ukrajnai háborús bűnök ügyében, miután Oroszországot civilek bombázásával vádolták meg.

borítókép : https://www.bbc.com/

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze szerint bizonyítékokat gyűjtenek állítólagos háborús bűnökről, emberiesség elleni bűncselekményekről és népirtásról. Ez azután történt, hogy 39 nemzet kérte a vizsgálat elindítását.A városokat, köztük a fővárost, Kijevet, Harkovot és Herszont heves bombázások érték az elmúlt napokban.

A harkovi egyetem teteje összeomlik egy rakétatalálat után BBC.com

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már háborús bűnökkel vádolta Moszkvát, miután légicsapásokat intézett az ország második városa, Harkiv ellen, civilek halálát okozva.

Szerdán Herszon polgármestere azt mondta, hogy az orosz erők átvették az irányítást a kulcsfontosságú kikötő felett – ez az első nagyváros, amelyet Moszkva egy héttel ezelőtti megszállása óta elfoglalt.

A hét elején az ICC főügyésze, Karim Khan kijelentette, hogy azt tervezi, hogy „a lehető leggyorsabban” nyomozást indít az ukrajnai események ügyében, de a 39 ország – köztük az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország – beterjesztése lehetővé tette, hogy megindítsák a vizsgálatot.

A vizsgálat háborús bűnökkel, emberiesség elleni bűncselekményekkel és népirtással kapcsolatos múltbeli és jelenlegi vádakat kutatja ellenőrzi, továbbá kiterjesztik egészen 2013-ig, a Krím következő évi Oroszország általi annektálásáig.

A Nemzetközi Büntetőbíróság a nemzetközi közösséget érintő legsúlyosabb bűncselekményekkel vádolt személyek ellen is folytat nyomozást , ott is ahol az állam nem tudja, vagy nem akarja ezt megtenni.

A bíróság nem rendelkezik saját rendőrséggel, ezért állami együttműködésre támaszkodik a gyanúsítottak letartóztatásában. Az ICC által kiszabott szankciók börtönbüntetést és pénzbüntetést is tartalmazhatnak.

Az ukrán állami segélyszolgálat közlése szerint több mint 2000 civil halt meg az orosz invázió múlt csütörtöki kezdete óta, bár ezt az adatot független szerveezt még nem igazolta.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének menekültügyi főbiztosa szerint már mintegy egymillió ember menekült el az országból.

Ajánlott Cikkek