Hírek

Oroszország harci robotokat vet be!

Robotokkal felszerelt katonai egységet hoz létre az orosz haderő – írja a TaSzSz. Szergej Sojgu védelmi miniszter pénteken ellenőrizte a Moszkva melletti 766-os gyártási és technológiai vállalatnál a védelmi beszerzés terv teljesítését. A vállalat robotizációval (is) foglalkozik, robotjárműveket fejleszt, és gyárt. A cél az első harci robotokkal létrehozott egység felállítása.

Az oroszoknál komoly hagyománya van a nagy élőerővel végrehajtott támadásoknak, ugyanakkor a mai modern hadviselés egyre inkább elmegy a modern technológiák irányába, hiszen a robotok előállításához használatos egyes elemek ma már relatív olcsón beszerezhetők, és mindig is voltak olyan katonai feladatok, amiket nem, vagy csak rettenetes áldozatok árán lehetett megoldani élőerő bevetésével. Nem véletlen, hogy a drónok is egyre nagyobb teret kapnak, de a világ minden nagyobb hadseregét foglalkoztatja a kérdés; Hogyan lehet a robottechnológiát felhasználni a hadászatban?

Az Orosz Védelmi Minisztérium a következőket közölte:

“Vaszilij Tonkoshurov, a hadsereg főparancsnokságának főnöke beszámolt a védelmi miniszternek, az orosz fegyveres erőkben az első harci robotokkal rendelkező egység öt Uran-9 robotrendszert működtet majd, ami 20 harci járműből áll össze.”

Az még messze van, hogy nagyobb létszámban is alkalmazzák ezeket az egységeket, de Moszkva már jó úton halad, hiszen a tervezés már nem most kezdődött, hiszen az Uran-9 robotrendszer már ma is rendelkezésre áll, de eleddig csak önálló egységként alkalmazták. A minisztérium közleménye intenzív munkát feltételez, hiszen így folytatták:

“Kísérleti egységet hoznak létre a Honvédelmi Minisztérium egyik tudományos kutatóközpontjának helyiségében. Ez a központ ezt követően kiképzésben részesíti a személyzetet, aki majd az Uran-9 harci robotgépjárműveket működtetik az operatív katonai egységekben.”

De ez még nem minden, hiszen – mint ahogy említettük is – a drón-technológia is rohamléptekkel halad, és ebből az oroszok sem maradnak ki! Szinte a fenti hírrel egy időben közölték, hogy az orosz ZALA Aero (az állami Rostec technológiai vállalat részeként a Kalasnyikov-csoport része) kifejlesztette a világ első könnyű pilóta nélküli repülőgépét (ZALA 421-16E5G néven), amely elektromos motort és belső égésű motort ötvöző hibrid erőművel van felszerelve.

“A világon elsőként kapcsoltunk össze belső égésű motort és elektromos motort ebben a drónosztályban. A vállalat szekvenciális hibridet készített: a repülés során a belső égésű motor nem a fő hajtómű, hanem mint generátor az akkumulátort táplálja. Ez az összes fedélzeti rendszer és szerelvény áramellátását biztosítja, beleértve az elektromos motort is.”

A drón levegőben töltött idejét jelentősen kitolja a rendszer, és nagyon fontos az is, hogy csendes üzemmódra is képes, amikor a motor nem működik, kizárólag az elektromos hajtásra támaszkodik a gép. De ez nem minden, hiszen ma már az elektronika olyan széles lehetőségeket nyit, hogy azt egy vadonatúj fejlesztés esetén vétek lenne kihagyni! Az ma már természetes, hogy mindenféle kommunikációs eszközökkel el vannak látva ezek a hadieszközök, ahogy a navigáció is eleme a fejlesztésnek. Ezek máris biztosítják a földi személyzettel, vagy akár az Uran-9 robotrendszerre épülő földi egységekkel történő kapcsolatot, és összehangolt működést, de ezen túl is vannak extrák:

“Olyan mesterséges intelligenciával van felszerelve, amely dekódolja és azonosítja az objektumokat, és olyan video-navigációt biztosít, amelyet Oroszországban a mai napig sehol nem alkalmaznak.”

Erről természetesen nincs több információ, de már látszik, hogy Oroszország nem tétlenkedett az elmúlt időszakban, és nagy a valószínűsége, hogy a következő időkben felgyorsulnak az ezirányú fejlesztések.

Ajánlott Cikkek