Hírek

Oroszország hatalmas offshore tartalékai megrendíthetik a nemzetközi pénzpiacokat

A Credit Suisse stratégiai becslése szerint Moszkva 300 milliárd dollárt tart külföldön.

borítókép illusztráció : https://commons.wikimedia.org epSos.de

A világ pénzpiacai szenvedni fognak, ha az Ukrajnával kapcsolatos szankciók Oroszország hatalmas offshore tartalékait veszik célba – állítja a Credit Suisse a Bloomberg csütörtöki beszámolója szerint. A svájci bankóriás azt állítja, hogy Moszkvának körülbelül 300 milliárd dollárnyi deviza van külföldön, ami elég ahhoz, hogy megzavarja a pénzpiacokat, ha a tartalékokat befagyasztják, vagy ha Moszkva kénytelen hirtelen áthelyezni azokat az ukrajnai válság miatti szankciók miatt – idézi a Credit Suisse. Pozsár Zoltánt, a Group AG képviselőjét.

Pozsar becslése szerint az orosz központi bank és a magánszektor 200 milliárd dollár devizaswap-ügyletet és 100 milliárd dollár betétet tart a külföldi bankoknál, ami elég ahhoz, hogy a finanszírozási piacokat lényegesen elmozdítsa. Számításai szerint Oroszország csaknem 1 billió dollárnyi likvid vagyonnal rendelkezik, és ennek nagy része amerikai dollárban van, még azután is, hogy az ország 2018-ban eladta az összes kincstári részesedését. Pozsar a Bank of Russia és a pénzügyi piacok adatait elemezve adta közre a számokat a Bloomberg cikkében.

 Az intézkedések az orosz bankszektor 70%-át fenyegetik, és az ország olaj-, technológia- és légiiparának kisiklását célozzák. Az EU az orosz pénzeket is igyekszik megcélozni Európában. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az intézkedések visszafogják az orosz elit betéteit, „ hogy ne tudják többé elrejteni pénzüket európai menedékekben”.  Szombaton azt is bejelentette, hogy az EU arra készül, hogy számos orosz bankot kivonjon a SWIFT nemzetközi bankközi átutalási rendszerből, és ezzel „szűkítste   az orosz jegybank mozgásterét .

Oroszország nemzetközi tartalékai február 18-án elérték az új történelmi maximumot, 643,2 milliárd dollárt. Az ország hatalmas arany- és devizakészletét felhasználhatják a szankciók hatásának ellensúlyozására.

rt.com

Ajánlott Cikkek