Hírek

“Oroszország Kelet felé fordította tekintetét”: dollár helyett jüan!

Oroszország az amerikai dollár “pénzügyi fegyverként” való felhasználására válaszul növelte a jüan részesedését az orosz tartalékokban. Xu Wenhong, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatója beszélt erről a Global Timesnak adott interjújában.

Borítóképen: Renmimbi/jüan (forrás: http://www.pbc.gov.cn/rmyh/2019rmb/index.html via zh.wikipedia.org, szerző: pbc.gov.cn licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

„Oroszország valószínűleg továbbra is kínai jüannal tölti fel devizatartalékait, miközben közép- és hosszú távon csökkenti az amerikai dollártól való függőséget” – idézi a publikáció a tudóst.   

Wenhong szerint az orosz központi bank lépései az amerikai dollár iránti bizalom hiányát tükrözik, amelyet az USA nem megbízható nemzetközi fizetési valutaként, hanem “pénzügyi fegyverként” használ.

A cikk megjegyzi, hogy a nemzetközi szankciók hátterében Oroszország “Kelet felé fordította tekintetét”. Így a Bank of Russia szerint a jüan részesedése az ország devizatartalékában 12,8%-ról 17,1%-ra ugrott január 1-jéhez képest.

A szakértő úgy véli, hogy a jüan orosz tartalékokban való részesedésének növekedése hozzájárul az orosz-kínai bilaterális kereskedelem fejlődéséhez és Moszkva bizalmához a kínai gazdasági fellendülés iránt.

Alexandre del Valle francia politológus és közgazdász azt mondta, hogy az Oroszország elszigetelésére irányuló nyugati lépések a dollár árfolyamesését okozhatják a rubellel és a kínai jüannal szemben. A szakértő szerint a rubel erősödése a BRICS-országokkal, Arábiával és Afrikával fenntartott kereskedelmi kapcsolatok stabilitása mellett zajlik. Ezenkívül az energiaárak folyamatos emelkedése lehetővé teszi, hogy Oroszország rendszeresen kapjon valutát (azaz dollárt).

Ajánlott Cikkek