Hírek

Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával

A Kreml két követelést támaszt Kijevvel szemben

Moszkva hajlandó tárgyalni Kijevvel a megadás feltételeiről a jelenleg Ukrajnában zajló orosz katonai offenzíva kapcsán – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára .

borítókép : https://commons.wikimedia.org/ Большая пресс-конференция Президента Российской Федерации Владимира Путина 19 December 2019 Dmitrij Peszkov

Peszkov szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejezte készségét arra, hogy megbeszéléseket kezdjen ukrán kollégájával, amelynek középpontjában Ukrajna semleges státuszának garanciája és az ország további felgyverzésének a tilalma áll a középpontban.

„Az elnök megfogalmazta elképzelését arról, hogy mit várunk el Ukrajnától az úgynevezett „vörös vonal” problémák megoldása érdekében. Ez a semleges státusz, és a további külföldről támogatott fegyverkezés tilalma” – magyarázta Peszkov.

A sajtótitkár hozzátette, hogy Putyin határozza meg a tárgyalások időpontját, de biztosította, hogy Oroszország csak akkor fog részt venni, “ha Ukrajna vezetése elfogadja ezt a két feltételt”.

„A műveletnek megvoltak a céljai – azokat el kell érni. Az elnök azt mondta, hogy minden döntés megszületett, a célok eléréséhez” – folytatta Peszkov, utalva arra, hogy ha Kijev beleegyezik a követelésekbe, akkor Oroszország kész lehet le lehet mondani a jelenlegi katonai támadás folytatásáról Ukrajna ellen. Csütörtök hajnalban Putyin „speciális hadműveletet” kezdeményezett Ukrajnában azzal a céllal, hogy „tartós békét tartsanak fenn” a Donbász régióban található szakadár Donyecki és Luganszki Népköztársaságban.

A köztársaságok vezetői az elmúlt napokban azt állíttották, hogy az ukrán hadsereg megtámadta őket.
Csütörtök folyamán válasz képpen az Orosz haderők , speciális hadművelet kezdtek az ukrán repülőterek, katonai támaszpontok és városok, köztük a főváros Kijev ellen. Egyelőre hivatalos adat nincs mennyieb sérültek meg az orosz offenziva következtében, amellyel Oroszország megpróbálta megbénítani az ukrán katonai reakciót.

rt.com

Ajánlott Cikkek