Hírek

Oroszország kivezeti a tőzsdékről az orosz vállalatok részvényeit

Az orosz vállalatok részvényeivel világszerte lehet kereskedni úgynevezett letéti igazolások formájában. Ez annyit tesz, hogy a részvények „fizikai értelemben” nincsenek a világban szétszórva, azok Oroszországban vannak, és az ezekről szóló letéti igazolásokkal kereskednek a világ más országaiban. Most ezeknek a letéti igazolásoknak a külföldi kereskedelmét letiltják, kivezetik őket a tőzsdékről.

Borítóképen: A Bloomberg terminál testreszabott hardver- és szoftverbeállítása (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Gforsythe, licenc: CC0 1.0) A kép illusztráció

Mit jelent ez? Annyit, hogy a letéti igazolások tulajdonosai csak úgy maradhatnak tulajdonosok, ha az oroszországi tőzsdén vásárolnak – ezúttal már „fizikailag” ott lévő részvényeket, avagy csereügyletek során a latéti igazolásaikat szintén olyan részvényekre cserélik, amelyekkel kizárólag Oroszországban lehet kereskedni.

„Fizikailag”

Az említett részvények nagy valószínűséggel nem léteznek valójában fizikai formában, hiszen ma már ezek az értékpapírok is csak elektronikus formában léteznek az arra jogosult cégek, és szervek, szervezetek nyilvántartási rendszereiben, de ezeket kizárólag Oroszország területéről lehet elérni, a megfelelő banki-, vagy brókeri kapcsolatokon keresztül, és letéti őrzésük is csak Oroszországban lehet!

A gyakorlat nem szokatlan, a kínai vállalatok, és más országok részvénytársaságainak tulajdonjogot megtestesítő értékpapírjaival is hasonló módon lehet kerekedni a világ számos országában. A lépés minden bizonnyal súlyos veszteségeket okoz majd azoknak a külföldi befektetőknek, akik eddig orosz vállalatok letéti igazolásait birtokolták, hacsak…

Hacsak nem mennek bele abba, hogy mégis fenntartsák az orosz bankokkal és brókercégekkel a pénzügyi kapcsolatokat!

Alaposan fel van adva a lecke, más oldalról viszont – ha úgy tetszik! – azt mondhatjuk, hogy Moszkva csak eleget tesz annak a nyugati törekvésnek, hogy pénzügyi értelemben elszigetelje Oroszországot. A lépés tehát az egyoldalúság megszüntetése, azaz véget vet annak az állapotnak, hogy Oroszország nem éri el a nyugati piacokat, a Nyugat ezzel szemben – elvileg – bármikor be tud avatkozni az orosz pénzügyi életbe.

Akkor most lehet számolni, hogy ki mennyit hajlandó áldozni a szankciók oltárán! Vagy netán találnak olyan megoldást, hogy a szent befektetők mégsem szenvednek kárt…?

Ajánlott Cikkek