Hírek

Oroszország: Magyarország (is) a barátságtalan államok listáján!

Oroszország frissítette listáját (ez mindig is létezett, ahogy más országok esetében is) a braátságtalan országok listáját, amire felkerült az Európai Unió minden tagországa. Igaz is, Magyarország EU- és NATO-tag, ebből pedig kötelezettségek keletkeznek, így nem meglepő a dolog… Vagy mégis?

Borítóképen: Lista (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: MLIAO, licenc: CC BY-SA 3.0)

Elsőre talán igen, de ne feledjük el, hogy Magyarország is elítélte az orosz beavatkozást, és azon országok között is ott volt, melyek kérték Ukrajna EU tagjelölt státuszának mielőbbi elfogadását az Európai Unió részéről. De! Mit tehetett volna mást a kormány?

És van még egy nagyon fontos szempont; addig, amíg nem tört ki a háború, Magyarország döntési helyzetben volt a tekintetben, hogy az Európai Unióval és Oroszországgal hogyan alakítja viszonyát – még ha ez uniós szinten nem is aratott osztatlan sikert, hogy nagyon enyhén fejezzük ki magunkat.

Viszont most, amikor nehéz lenne azt mondani – még akkor is, ha tudjuk az okokat! -, hogy Oroszország nem felelős a háborúért, nincs választási lehetőség, a gazdasági együttműködést – amíg lehet – folytatni kell, többé már nem várható el politikai támogatás. Megjegyezzük, hogy kifejezett politikai támogatás eddig sem volt, inkább azt lehetetté érezni, hogy Magyarország valamiféle kiegyensúlyozott megközelítést szeretett volna alkalmazni;

Nyugatról fontos, hogy megjelenjen Magyarországon a technológia és a tőke, míg keletről a mindezt működtető energiahordozók, és alapanyagok.

Ebben a tekintetben csak egy különbség van Németországhoz mérten; a németeknél megvan a technológia és a tőke is, tehát nincs kétoldalú függés (azaz, dehogyis nincs, de erről majd később…), és még így is ragaszkodtak ahhoz, hogy legalább az olaj- és gázkereskedelem zavartalanul működjön a háború ellenére is.

Ez pedig rámutat arra, hogy Magyarország eredeti megközelítése Európa nyugati feléből nézve kizárólag retorikai fogás, hiszen Európa legnagyobb gazdaságának függése legalább akkora, mint Magyarországé. Miért állítjuk ezt? Az ugyan lehet, hogy az energetika terén jobban diverzifikált a német beszerzési rendszer, ugyanakkor a német gazdaság export-oldalon sokkal jobban kitett Oroszországnak, mint Magyarország!

Emlékezzünk csak; amikor a szankciók „puha” korszaka volt 2014-től, az rendre olyan termékekre terjedt ki, amelyek nem, vagy csak kevésbé zavarták a német, vagy a francia érdekeket, nem úgy a keleti tagállamokét! Nem árulkodó ez?

Igen ám, de lassan oda tartunk, hogy meg kell hozni olyan intézkedéseket, avagy az oroszok rákényszerítik az Európai Uniót, vagy egye tagországait, amelyek most már húsbavágóak lesznek Németország számára is. Márpedig, ha Berlinben megrezdül egy levél, akkor Kelet-Európában vihar lesz!

Ilyen az, amikor Európa országai Moszkvában a barátságtalan országok listájára kerülnek… Sajnos megint – mint mindig! – az EU keleti fele veszíti a legtöbbet!

Ajánlott Cikkek