Hírek

“Oroszország megfontolhatja taktikai nukleáris fegyverek bevetését ha Finnország és Svédország esetleg belép a NATO-ba” – Igor Korotcsenko

„Svédország és Finnország NATO-ba lépése Oroszország számára ugyanolyan fenyegetést jelent, mint Ukrajna belépése a szövetségbe” – mondta Igor Korotcsenko, a Nemzetvédelem magazin főszerkesztője a VZGLYAD című lapnak. Korábban a The Times arról számolt be, hogy Helsinki és Stockholm nyáron kéri a NATO-tagságot.

„Ezen országok területén Oroszországot célzó fegyverrendszereket telepítenek majd. A teljes infrastruktúra, valamint Finnország és Svédország hadiipara a NATO-képességek egyetlen kontúrjába integrálódik” – magyarázta Igor Korotcsenko, a Nemzetvédelem magazin főszerkesztője.

„Ha ez valóban megtörténik, Oroszországnak a lehetséges fenyegetések visszaszorításában és megelőzésébre kell támaszkodnia. Ennek érdekében akár taktikai nukleáris fegyvereket kell bevetni a nyugati katonai körzetben , a balti és az északi flottában. Ez korlátozni fogja a szövetség támadóképességét” – tette hozzá a forrás.

„Ez esetben nem fenyegetünk senkit, hanem magunkat védjük. Tekintettel arra, hogy a NATO-országok mind a hagyományos fegyverrendszerben, mind a hadsereg összlétszámában előnyt élveznek, ezeket a fenyegetéseket csak ilyen taktika alapján tudjuk kivédeni” – hangsúlyozta.

„Ebben a helyzetben az egyetlen kiút a taktikai nukleáris fegyverek bevetése és azon NATO-országok megcélzása, amelyekből valós katonai fenyegetés lehetséges” – mondta Korotcsenko.

„Haszontalan tárgyalni velük. A jelenlegi nemzetközi katonai-politikai helyzetben nincs kifogás, Oroszország álláspontjainak nincs jelentősége. Ellenerő-akciókkal kell válaszolnunk” – zárta gondolatait a szakértő.

Korábban ismertté vált, hogy Finnország és Svédország állítólag 2022 nyarán csatlakozni kíván az észak-atlanti szövetséghez. Ezt a The Times brit kiadása közölte saját forrásaira hivatkozva. Finnország pályázata várhatóan júniusban érkezik meg, ezt követi Svédország.

A beszélgetőpartnerek elmondták, hogy mindkét ország NATO-tagsága volt a témája a múlt héten a szövetség külügyminiszterei közötti megbeszéléseknek, találkozóknak, Finnország és Svédország is jelen volt.

Korábban a média  arról számolt be , hogy a finn hatóságok májusban dönthetnek a NATO-tagság kérelméről.

Emlékezzünk vissza, az ország miniszterelnöke, Sanna Marin azt mondta, Finnországnak   még tavasszal át kell gondolnia a NATO-csatlakozás kérdését. Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára kijelentette, hogy a NATO örömmel látná Finnországot a soraiban, és  biztosítaná,  hogy gyorsan csatlakozhasson.

forrás https://vz.ru

Ajánlott Cikkek