Hírek Történelem Videók

Oroszország mitikus MiG-41 lopakodó repülőgépe: tényleg létezik?

A szovjet gyártású MiG-25 Foxbat a mai napig tartja a sebességrekordot 3,2 Mach-al, hasonlóan gyors utóda nincs is, az utolsó MiG-25-öket pedig 2013-ban kivonták a forgalomból… Igen ám, de azzal, hogy Vlagyimir Putyin 2018 márciusában bemutatta hiperszonikus rakétáit, sürgetővé vált ezek elhárítására, felderítése is. Az oroszok egy lépéssel előbbre tartanak a rakétatechnológiában, mint Kína, vagy az Egyesült Államok, ugyanakkor Peking bemutatott egy hiperszonikus drónt, ami 5 Mach feletti sebességekre képes! Ezzel pedig végleg bebizonyosodott, hogy a többször modernizált MiG-31 ideje is lassan lejár…

Borítóképen: MiG-41 – Valóban létezik? (forrás: youtube)

A kínai WZ-8 jelű platformot 2019, október 1-én mutatták be, a Kínai Népköztársaság születésének 70. évfordulóján. Sem az Egyesült Államok, sem az USA nem rendelkezik ilyen szerkezettel – legalábbis rendszervbe nem állt ilyen egyik országban sem Kínán kívül! De miért van szükség egy ilyen pilótanélküli repülőre?

WZ-8: Kína legfejlettebb szuperszonikus drónja

Nos, a műholdak korában talán furcsa lehet, hogy kisebb magasságokban alkalmazható repülőgépekkel kísérleteznek újra a világ vezető hatalmai, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy egy nagyobb összecsapás esetén éppen a műholdak lennének talán a harcok első áldozatai (az oroszok nem is olyan régen ezt gyakorolták), melyek röppályája látható és kiszámítható.

Kell tehát olyan eszköz, ami például föld alatti hangárokban elrejthetők, jól manőverezhetők, ugyanakkor sebességük megfelelő védelmet biztosít az ellenséggel szemben. Tiszta ’70-es évek!

Korabeli felvételek a MiG-25-ről

Csak persze tovább nőnek a sebességek… Szakértők szerint ugyanis a WZ-8 6-7 Mach csúcssebességre lehet képes, ami azt jelenti, hogy – mivel a jelenlegi nyugati nagy hatótávolságú levegő-levegő rakéták, például az AIM-120 és a Meteor jóval 5 Mach alatt repülnek – szinte esélytelenek a WZ-8-cal szemben!

Az orosz rendszerek már képesek lehetnek a védelemre ellenük. Bár a kínai hiperszonikus repülő szerkezetet felderítési célra szántják, arra nagyon is alkalmas lehet, hogy a földi DF-21D és DF-26 ballisztikus rakéták, a hajóról indított YJ-100 cirkálórakéták és az általa telepített YJ-12 rakéták csapásainak hatékonyságát jelentősen javítja azzal, hogy fejlett helymeghatározói rendszereivel célt ad. Nem kérdés, fontos a gép elfogása!

Nos, ilyen elfogó lehet a MiG-41, ami adott esetben hiperszonikuseszközökkel felszerelve már igen komoly ellenfélnek számítana. Igen ám, de erről a gépről – bár már dolgoztak rajta – 2016-ig sokat nem tudhattunk, és most is csak annyit tudunk, hogy a MiG-31 leváltása mellett az is célja a fejlesztésnek, hogy…

Egy olyan gépet hozzanak létre, ami A repülőgép legalább 3 Mach (3675 km/h; 2284 mph) sebességgel cirkálhat, és repülhet nagy magasságban (a sztratopauza és a tropopauza közötti magasságokban, azaz 45 000 méter alatt és 12 000 méter felett) és maximális sebessége 4-5 Mach körüli. Ez már ráadásul 5++, vagy egyenesen 6. generációs gép lesz, totálisan digitális felszerelésekkel – másként ilyen sebességet nem is lehetne elérni, és természetesen megfelelő fegyverzettel.

Oroszország 6. generációs gépekkel akar harcolni
Az új orosz lopakodó szupervadász, a MiG-41

Korábban ssem mondtak nagyon konkrét időpontot a bevezetésre, és most is csak annyit tudni, hogy 2025 és 2035 között valamikor, de az tény, hogy a gép létezik, azt viszont nem tudjuk, hogy a megcélzott paramétereket el tudták már érni, vagy sem. Sőt, mivel a fejlesztés elhúzódik, ezért lehet, hogy mire hadrendbe állásra kész lesz, további fejlesztések kellenek, mert a 4-5 Mach sebesség már nem lesz elég…

Ajánlott Cikkek