Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Oroszország: Nem a méret a lényeg?

Elég furcsa dolog azt mondani éppen az oroszokkal kapcsolatban, hogy nem a méret a lényeg, de reagálni szeretnénk egy rendszeresen elhangzó – ámde téves! – álláspontra, miszerint Oroszország csak ne ugráljon, hiszen gazdasága mérete nagyjából Olaszországéval egyenlő, így semmi esélye sincs a világ többi nagyhatalmával szemben egy hosszabb háborúban. Hosszabb háborút nem akarunk (rövidet se!), azt viszont igen, hogy tegyük tisztába végre a dolgokat!

Borítóképen: Dollár-bankjegyek (forrás: http://2bgr8stock.deviantart.com/art/Money-Cash-113445826 via commons.wikimedia.org, szerző: Jerikó, licenc: CC BY 3.0)

Ott kezdjük, hogy az orosz nemzeti össztermék (GDP) szintje el sem éri az olaszt, viszont valamivel magasabb, mint a spanyol, valahol a kettő között van félúton. Hogy képbe helyezzük, azt is elmondhatjuk, hogy az Egyesült Államok gazdasága 14-szerese (!) Kína gazdasága pedig 10-szerese az orosz gazdaságnak. Eddig világos, az állítás azon részével nincs i problémánk, hogy mekkora a gazdaság, azzal viszont már van, hogy ez sokat számítana!

Ehhez egy összehasonlítást teszünk, és bemutatjuk, hogy a méret önmagában semmit nem jelent! Fontos, hogy az orosz adatok forrása a nyugati Moody’s Investors Service hitelminősítő, így feltehető, hogy semmi túlzás nincs állításaiban. Az olasz adatokat pedig a tradingeconomics.com adatbázisából vettük.

A Moody’s azt állítja, hogy az orosz gazdaság azon képessége jelentősen erősödött, hogy szankciók hatása alatt is működőképes maradjon. Ehhez nagyban hozzájárulnak a külső és belső költségvetési tartalékok, a rugalmas árfolyamrendszer, valamint a konzervatív államháztartási szabályrendszer, melyet tartanak is!

Az Egyesült Államokban van egy adósságplafon, amit nem lehet átlépni. Nos, ezt az adósságplafont évről évre emelik, mert rendre kiszalad belőle a költségvetés. Így a plafont igazítják a költségvetéshez és nem fordítva…

Mit jelent mindez számokban kifejezve? Az orosz vagyonalap eszközállománya a GDP 11%-a, aminek harmada hazai befektetés, ami egy háború, totális szankció/embargó esetén nehezen lenne mobilizálható. Ezzel együtt ez igen komoly támaszt jelent!

De van itt még más is! Az orosz külső adósság mindössze a GDP 29%-a (!!!), szemben a 2016-ban mért 40%-kal.

De ez csak az egyik lába a dolognak, az sem mindegy, hogy ezzel az adóssággal szemben mit tud felmutatni egy-egy ország. Oroszország devizatartaléka 469 milliárd dollár, ami a háromszorosa annak az összegnek, amit Moszkva adósságtörlesztésre kell szánjon ebben az évben, és hozzávetőleg megegyezik a teljes adósság összegével. És Olaszország? A devizatartalék 201 milliárd dollár, ami annyit tesz, hogy a teljes adósság jó, ha 1%-ára elég…

Az eddigi adatokban a gazdaság egészének adóssága benne volt, tehát a vállalatok az állam, és esetlegesen a magánszemélyek külső adóssága is. Hogy mennyire fegyelmezett az orosz állam, mi sem mutatja jobban, hogy az államadósság-ráta alig 18%!!!

És Olaszország hogy áll? 156%… Ez annyit tesz, hogy Oroszországnak mindössze 66 napot kellene dolgoznia ahhoz, hogy – ha minden pénzt az állam hiteltörlesztésére fordítana – minden tartozását kifizesse. Olaszország esetében ez 570 nap… Az Európai unió összesített adóssága a GDP százalékában egyébként 90% felett van, de Olaszországhoz hasonló, 120%-os adatot produkál az említett Spanyolország is.

Nos, abban azt gondoljuk, teljes egyetértés van, hogy alapanyagokból, és energiahordozókból jól áll Oroszország, tehát egy anyagháborúban nem rosszak az esélyei, ugyanakkor azt látjuk, hogy pénzügyi téren is stabil lábakon áll az orosz medve!

Ez pedig jelzés kellene, hogy legyen a Nyugat számára; nem érdemes szankciókkal húzgálni a medve bajszát! Vagy ha mégis, sokat nem jelent…

És akkor ezt még nem is említettük:

Ajánlott Cikkek