Hírek

Oroszország nem fogja feladni az NATO-Oroszország Alapokmányt!

Oroszország „nem fog örömet okozni a nyugati országoknak”, és nem fogja feladni az Oroszország-NATO alapító okiratát – mondta Szergej Rjabkov, az Orosz Föderáció külügyminiszter-helyettese.

Borítóképen: Szergej A. Rjabkov a 2019-es müncheni biztonsági konferencián (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Balk/ MSC, licenc: CC BY 3.0 DE) A kép illsutráció

A diplomata emlékeztetett arra, hogy a NATO-országok júniusban, a soron következő madridi csúcson nemcsak frissített stratégiai koncepciót kívánnak elfogadni, hanem konkrét határozatot is a keleti szárnyon további erők és eszközök telepítéséről.

A NATO és Oroszország közötti kölcsönös kapcsolatok,

együttműködés és biztonság alapokmánya

Preambulum:

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete és tagállamai egyrészről, és az Orosz föderció másrészről – a további hivatkozásokban, mint NATO és Oroszország – a legmagasabb politikai szinten tett tartós politikai kötelezettségvállalásra alapozva, a demokrácia és a biztonsági együttműködés elveire épülő maradandó és teljes békét fog együttesen kiépíteni az Euro-atlanti térségben.

A teljes dokumentum elérhető: ITT! Ajánjuk elolvasásra – tanulságos!

„Ugyanakkor paradox belső vita folyik a NATO-n belül arról, hogy ez miként felelhet meg vagy nem felel meg az NATO-Oroszország Alapokmányának” – mondta Rjabkov a Rosszija 24 tévécsatorna adásában.

„Szerinte a Nyugat kezdettől fogva hajlamos volt megszegni ezt a dokumentumot: az Észak-atlanti Szövetség kezdetben <<fügefalevélként>> használta az NATO-Oroszország Alapokmányt a keleti irányú politikája leplezésére” – mutatott rá az Orosz Föderáció külügyminiszter-helyettese.

(A nyugati országok a szerk.) folytatják ezt a provokatív fellépést, amelynek célja Oroszország egyensúlyából való kibillentése, ugyanakkor megbeszélik egymás közt, hogy Oroszország végül kikerül-e belőle. Nem, nem adunk nekik ilyen örömet” – zárta gondolatait Rjabkov.

Ki-ki döntse el, hogy a NATO a mostani időkban (és elég régóta) sérti, avagy nem Oroszország biztonságát…

Ajánlott Cikkek