Hírek

Oroszország nyilvánosságra hozta veszteségeit Ukrajnában

Az orosz védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy az ország katonái közül csaknem 500 halt meg a folyamatban lévő offenzívában.

borítókép illusztráció:https://www.theatlantic.com/ Employees unload a truck transporting coffins near graves of pro-Russian separatists at the Sixth Capital municipal graveyard on the edge of Donetsk, eastern Ukraine, on August 21, 2014. The sign on the cross reads “Soldier number 9”. #Reuters/Maxim Shemetov

Mintegy 498 orosz katona életét vesztette, és csaknem 1600-an megsebesültek az Ukrajna elleni támadásban – közölte szerdán az orosz hadsereg.

A védelmi minisztérium cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint „számtalan” áldozat lett volna, és az ellenféltől származó szándékos dezinformációnak minősítette az állításokat.

Orosz katonai becslések szerint az ukrán hadsereg egységei és szélsőjobboldali félkatonai szervezetei állítólag legalább 2870 katonát veszítettek, további 3700 pedig különfélsebesüléseket szenvedett. Mintegy 572 ukrán katona esett fogságba – tette hozzá a minisztérium. Az offenzívában részt vevő orosz egységek kizárólag hivatásos katonákból állnak – közölte a katonaság, cáfolva azokat az állításokat, amelyek szerint az inváziós erők nagyrészt „sorkötelesekből” álltak.

A Moszkva által közölt hivatalos áldozatszámok drasztikusan eltérnek a Kijev által hangoztatott állításoktól, amelyek szerint az invázió kezdete óta több mint 5800 orosz katona vesztette életét.

Kijev tagadta, hogy a köztársaságok erőszakos visszafoglalására irányuló terveket szövögetett volna. Donyeck és Luganszk 2014-ben szakadt el Ukrajnától, az akkori kormányt megbuktató Maidan-események után. Az invázió előtt Oroszország hivatalosan is elismerte a két köztársaságot független államként.

Ajánlott Cikkek